Recordhitte verdwijnt zaterdag

Het was recordwarm met vooral op de donderdagmiddag zinderende temperaturen richting 40 graden! Ook op de doorgaans koelere Eilanden werden temperaturen gemeten die royaal boven 35 graden uitkwamen.

In een diepe zuidzuidwestelijke (boven)stroming, die gegenereerd wordt door enerzijds een lagedrukgebied in de buurt van Ierland en aan de andere kant hoge barometerstanden boven het Europese continent, werd continentaal subtropische lucht meegenomen uit Spanje via Frankrijk naar de Benelux. Op zo'n 1500 meter hoogte lag de temperatuur tegen de 25 graden en in de praktijk betekent dit dat je daar zo'n 15 graden bij mag optellen voor de temperatuur op leefniveau. Sommigen verwachtten maxima tot 40 graden in ons land en het Duitse weermodel kwam zelfs al met een belachelijke 42 graden in de prognose. Het Nederlandse temperatuurrecord is inmiddels gebroken elders in Nederland. Dat stond nog steeds op 38,6 graden (23 augustus 1944 te Warnsveld), maar was tot nu toe een nogal omstreden waarde.

Op de vrijdag zien we een vore van lage druk naderen met waarschijnlijk al minder heet weer in het zuidwesten. In de loop van de dag steekt een windje van zee op en wordt het bijna aangenaam buiten. In Oost-Nederland wordt het eerst nog voluit tropisch warm met topmaxima van 38 graden of wellicht iets meer, maar bij een doorstaande westerbries is het dan al afgekoeld in de kuststrook tot Zeeland. Later op de vrijdag en anders zaterdag neemt de kans op enkele buien met onweer toe. Hoe zwaar deze buien zullen gaan uitpakken en of ze de Eilandenregio zullen 'coveren' is nu niet exact te zeggen.

Vanaf zaterdag herstelt het weer zich en beleven we waarschijnlijk tot begin augustus een fase met prima (overwegend) droog en warm zomerweer. De kans dat de zomerse warmte weer terugkomt de laatste paar dagen van de maand is vrij groot zelfs. Voluit 30 graden zien we waarschijnlijk niet meer. De zeewatertemperatuur aan de kust bedraagt een graadje of 20. Op zich nog vrij frisjes, maar de eerste julihelft was dan ook tot anderhalve graad te koud in onze contreien.