Afbeelding
Foto:

De heer A. A. Jansen oud hoofd van de School met de Bijbel te Dirksland overleden

Maandagmorgen 29 juli, ging de droeve mare door de gemeente Dirksland, dat de heer A. A. Jansen, het vroegere hoofd van de School met de Bijbel in deze gemeente, in het ziekenhuis te Dirksland was overleden, Op 2 juli j.l. was hij 67 jaar geworden. De heer Jansen, die reeds enige jaren met pensioen was, was een zeer geziene persoonlijkheid in de gemeente. Generaties hebben in de 45 jaar dat hij de school diende, onderwijs van hem ontvangen. Zijn vrij plotseling heengaan, na een kortstondige maar ernstige ziekte, heeft grote ontroering in de gemeente verwekt.

De heer A. A. Jansen ontving zijn opleiding tot onderwijzer aan de "Klokkenberg" te Nijmegen. Hij werd als jongeman van 20 jaar op 10 augustus 1927 tot tijdelijk onderwijzer aan de School met de Bijbel benoemd. Het was toen in de crisisjaren en een zeer moeilijke tijd voor afgestudeerden om voor de klas te komen. De tijdelijke benoeming heeft echter niet lang geduurd, want nog hetzelfde jaar, 1 nov. 1927 kreeg hij zijn vaste aanstelling. Per juli 1935 werd hij waarnemend hoofd van de school en per 1 december 1935 ontving hij zijn officiële benoeming tot hoofd.

De familie Jansen heeft wel geschiedenis gemaakt in deze school. Twee jaar na de oprichting (in 1893) werd zijn vader, de heer H. J. Jansen er onderwijzer en was er 25 jaar werkzaam. Hij overleed in 1919. De heer A. A. Jansen heeft de school 45 jaar gediend, zodat er 70 jaar lang een Jansen aan deze school is verbonden geweest. "De school van·meneer Jansen" was dus een begrip in de dorpsgemeenschap.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 30 juli 1974 stond.