Behoefte onderzoek overdekt zwemwater

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zoals eerder gemeld verleende het college van B. en W. aan het Mulierinstituut de opdracht voor het uitvoeren van een onderzoek, waarvan de uitkomsten in november worden verwacht, over de toekomst van de openbare zwembaden in de gemeente. Dit op basis van een aantal concrete onderzoeksvragen. Een ingevulde uitvoeringsstap op grond van de raadsopdracht bij de begrotingsdebatten 2019.

Door Jaap Ruizeveld

Op de lijst Mededelingen bij de raad van donderdag was een toelichtende informatiebrief over dit complexe onderwerp opgenomen. In het onderzoek wordt – in dit artikel kort samengevat – gekeken naar de behoefte aan (overdekt) openbaar zwemwater in de gemeente in 2020, 2030 en 2040. Naar de capaciteit van dit aanbod op Goeree-Overflakkee in vergelijk met (en in concurrentie met aanbod) in regiogemeenten. Voorts naar het gebruik van de huidige bezoekers met onderscheid in gebruik door inwoners van de gemeente en verblijfsrecreanten. De aspecten instructiezwemmen, sportbeoefening, doelgroepzwemmen en recreatiezwemmen dienen te worden vermeld.
Ook worden antwoorden gevraagd op maximaal aanvaardbare reisafstanden en over de ervaringen van de gebruikers van het huidige aanbod van openbaar zwemwater op het eiland. Dit alles op te nemen in de uiteindelijke conclusie in twee scenario's: Volledige nieuwbouw of geheel of gedeeltelijk hergebruik van bestaande accommodaties. Uitgangspunten hierbij: optimale programmering van het aanbod en optimale exploitatie.