Eerst regenachtig, later hoogzomers

De komende dagen beleven we wisselvallig zomerweer met een vrij normale julitemperatuur op Flakkee.

We bivakkeren in een zwak zonaal patroon hetgeen wil zeggen dat rondom een vlak lagedrukgebied bij Schotland niet al te koele lucht tegen de wijzers van de klok in naar onze omgeving wordt geblazen. Aan de andere kant zorgt een uitloper van het Azorenhoog voor een enigszins stabiele atmosfeer dezer dagen. De temperaturen in deze luchtaanvoer komen geleidelijk wat hoger uit en liggen tussen 20 en 22 graden.

Wel is er een addertje onder het gras in het tijdpad tot zaterdagavond als een regenstoring ons nipt schampt. Er zijn perioden met regen te verwachten waarbij er 5-10 millimeter water kan vallen. Op de zondag is het nagenoeg droog op de Eilanden met een kleine kans op nog een pechbuitje vanaf zee.
Daarna doet zich een interessante situatie voor. De luchtdruk op de oceaan blijft laag en een omvangrijk lagedrukgebied lijkt zich te gaan ophouden in de omgeving van Ierland. Tegelijkertijd loopt de luchtdruk op boven het Europese vasteland en Zuid-Scandinaviƫ. Deze luchtdrukking kan ervoor gaan zorgen dat zeer warme lucht uit Spanje en Frankrijk een heel stuk noordelijker geraakt vanaf 22 juli. De situatie vertoont wel wat gelijkenis met die uit juni toen het grootste deel van Europa zuchtte onder een enorme hittegolf. Er is dus kans dat het in de nieuwe week nog weer flink warmer gaat worden met opties tot tropenwarmte: 30-33 graden. Daarbij wordt het meestentijds zonovergoten waarbij de zon tot 13 uur lang kan schijnen (per dag).
Uiteraard zal de kans op een paar onweersbuien na een dag of drie of vier warmte ook wel weer gaan toenemen in de Lage landen. We zitten nog steeds in de periode van de Hondsdagen he. De periode in de kalenderklimatologie die al sinds jaar en dag gekenmerkt wordt door veelal zwoele instabiliteit in de lucht
Tot op heden is de maand juli nog zo'n anderhalve graad te koel verlopen, maar door de warmere periode die aanstaande is, zal de maand uiteindelijk wel op normaal, of mogelijk toch weer iets te warm eindigen. Landelijk blijft de droge trend nog gelden. Op sommige stekken is maar 10 liter per vierkante meter gevallen
Tot tenminste medio komende week valt er niet heel veel water meer bij in Zuidwest-Nederland.