In de stadstuin staan Wim en Hilbert gebogen over het pelgimspaspoort.
In de stadstuin staan Wim en Hilbert gebogen over het pelgimspaspoort. Foto:

Succesvolle afronding pelgrimstocht op fiets naar Santiago de Compostella

De hele tocht, startend op de Markt bij De Gouden Leeuw in Goedereede, via Zeeland, door België, Frankrijk naar Spanje dat alles zonder mechanische problemen. Of het moet het kleine euvel zijn geweest direct na de start dat nog bij Akershoek-fietsen in Ouddorp kon worden opgelost. Slechts één keer een lekke band. Goede weersomstandigheden. Een tweetal regendagen. "Af en toe best pittig in klimpercentages op de Spaanse hoogvlakte", vertellen Wim Boerbooms en Hilbert Kikkert. Een terugblik op de pelgrimstocht aan de tafel in een sfeervolle stadstuin achter Zuidzijde Haven in Goedereede.

Go Classic

De tocht was goed voorbereid. De route bestudeerd. Conditie en ervaring, onder andere zeker versterkt in de wielertoertocht Go Classic, waar de 4 deelnemers aan de pelgrimsroute, onder wie cardiologe Aline Huizenga elkaar troffen, was een goede basis. Dagelijks werd aan de hand van informatieboekjes met adressen gekeken waar overnacht kon worden. Dat lukte vrijwel steeds in de plaats van aankomst of in de directe omgeving.(in een betaalbare auberge / herberg). Een enkele keer bij een Frans echtpaar thuis."Dat contact was zo hartelijk dat deze familie werd uitgenodigd om ook de gastvrijheid op de Kop van Goeree te ervaren", vertelt Wim Boerbooms."Het was een unieke ervaring", geven beide coureurs aan.

Samen uit, samen thuis                                                                                                                

Al fietsend blijf je niet altijd bij elkaar. Zeker bij wat steilere wegen kan bijvoorbeeld een fietser wat voorop rijden. De anderen volgen dan in eigen tempo. Uiteindelijk is en blijft het samen uit, samen thuis. Dat gold ook voor de terugreis met het vliegtuig. Dan ben je er met een rechtstreekse vlucht op Schiphol al in 4 uurtjes. Met de fietstocht iets langer zeggen Hilbert en Wim lachend. Was het voor de één beleving - je komt je zelf in gevoelens tegen - voor de ander een sportieve uitdaging met sfeervolle gezelligheid. Grappig was dat het viertal in Santiago in contact kwam met eilanders Wim Sloven en zijn zoon en Henry Schoenmakers."We kennen jullie van de krant", waren hun begroetingswoorden en laat die krant nu net het Eilanden Nieuws zijn.

Kerkstempels                                                                                                                                        

"Wil de tocht succesvol kunnen worden afgelegd is het nodig dat deelnemers in een speciaal paspoort kerkstempels verwerven. In iedere overnachtingsplaats (tussen Nederland en Spanje) - in België en Frankrijk - moet dit worden geregistreerd. In het paspoort van Aline, Wim, Hilbert en Jan zijn 50 stempels keurig afgedrukt of ingebracht."Op het eindpunt in Santiago de Compostella moesten we in een lange rij wachten om het laatste stempel te bemachtigen. Niet verwonderlijk overigens omdat hier alle wandelaars en fietsers op de pelgrimstocht samen komen.

Afbeelding