Afbeelding
Foto:

Onbezorgd op vakantie of vliegschaamte?

In een uitgebreid verhaal in de Volkskrant vertelt hij hoe je dat voor elkaar krijgt. Belangrijk is om bij het boeken niet vast te houden aan een vaste datum of bestemming. De eerste stap is de goedkoopste tickets zoeken van vliegmaatschappijen, de tweede stap is een zoekprogramma aan het werk zetten om te zoeken of er websites zijn die de tickets onder deze prijs aanbieden. Daarbij spelen cookies een belangrijke rol.

Vliegen was nog nooit zo goedkoop. Bij Ryanair kost een vliegticket gemiddeld 42 euro. Dat zorgt ervoor dat reizen naar het buitenland per trein bijna altijd duurder is dan op het vliegtuig stappen. Dat staat op gespannen voet met de doelstellingen om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Vliegen is een belangrijke bron van gassen die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom wordt er in de politiek nagedacht over een belasting op vliegtickets.

Vliegschaamte is een nieuw begrip. Volgens de taalbank is de definitie: "Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen." De conclusie: de prijs van vliegtickets daalt, maar de weerstand tegen 'onnodig vliegen' stijgt.