Marc Koppelman (links), Cas van Leeuwen (midden)  en Mark Vogelaar (rechts)
Marc Koppelman (links), Cas van Leeuwen (midden) en Mark Vogelaar (rechts) Foto:

Bakkers van de toekomst

Marc Koppelman (17): links

"Eigenlijk begon het als een grap, maar toen werd de keuze voor bakker wel serieus.'' Hij heeft nu zonder hobbels zijn diploma gehaald en heeft geen spijt van zijn keuze. "Het is puur het feit dat je lekker met je handen bezig bent en resultaat ziet van je werk.'' Marc werkt al bij Bakkerij Dam in Stellendam en gaat na de zomer aan de slag aan het Albeda College in Rotterdam. Daar gaat hij de opleiding 'Uitvoerend bakker' (niveau 2) doen, die twee jaar duurt. Als het goed gaat wil hij daarna nog door voor eventueel niveau drie of vier. "Dat zie ik dan wel.'' In de toekomst wil Marc zijn eigen bakkerij, liefst op het eiland. Waarom zouden er zo weinig jongeren kiezen voor het bakkersvak? "Ik denk dat veel jongeren niet hebben meegekregen wat het beroep van bakker inhoudt, en daarom er niet voor hebben gekozen.''

Cas van Leeuwen (16): midden

"Toen ik aan mijn opleiding begon, kreeg ik eigenlijk steeds meer passie voor de bakkerijkant. Dus besloot ik dat ik daar ook een baan in wilde. Daarvoor wist ik nog niet zeker welke kant ik op wilde, al zat ik te denken om de bouw in te gaan. Maar ik heb geen spijt van deze keuze.'' Cas wil de banketbakkerij-kant op. Waarom denkt hij dat er niet zoveel jongeren zijn die voor de bakkerij-kant kiezen? "Er zijn natuurlijk ook nog duizend andere banen die ook leuk zijn. En als bakker moet je ook sterk zijn, omdat je fysiek zwaar werk doet.'' Cas gaat dezelfde opleiding doen als zijn beide vrienden, en ze weten dat ze bij elkaar in de klas zitten. Nu werkt hij al bij Bakkerij Van Strien in Oud-Beijerland, maar hij wil in de toekomst ook zijn eigen bakkerij, liefst nog met meerdere filialen. Aan ambitie ontbreekt het hem dus niet.

Mark Vogelaar (16): rechts

"Ik vond het bakkersvak altijd al leuk, toen ik in groep acht zat en hier een rondleiding kreeg, sprak het me meteen aan. Als je 's nachts begint met werken, heb je bovendien nog een dagdeel over om iets leuks te doen. Je werkt ongeveer van middernacht tot midden in de dag'', weet Mark uit ervaring. Bij Bakkerij Koese in Dirksland heeft hij twee keer twee weken stage gelopen, waarin hij meedraaide met het bedrijf. Dat was in december, waar hij de kerstdrukte meekreeg. "Dat was leuk om te doen.'' Na de vakantie start hij dezelfde opleiding als Marc, maar hij is niet zo ambitieus als de laatstgenoemde. "Ik hoef niet per se een eigen bakkerij, als werknemer vind ik het ook wel prima.'' (Marc, grinnikend: "Dan kom je maar in mijn bakkerij werken.'')