Wijsheid nodig!?! (1)

Niet alledaags

Deze woorden zijn u wellicht een keer voorgehouden als het gaat om wijsheid bij bijvoorbeeld de opvoeding van uw kinderen, de wijsheid die nodig is om uw dagelijks werk te kunnen doen of om nog maar iets te noemen; voordat jij examen moest doen. Wat hebben we inderdaad veel wijsheid nodig! Maar als het nu allemaal voor ons besef eens helemaal verkeerd gaat of gegaan is? Wat kunnen er dan veel vragen zijn. Zeker als we wel gebeden hebben om wijsheid. 'Wilde God mij die wijsheid niet geven?!"
Toch doen we op deze manier geen recht aan de woorden van onze tekst. Het gaat maar niet om wijsheid in het algemeen. Zeker, ook daar mogen we om bidden. Er is niets te eenvoudig in ons leven of we mogen het de Heere voorleggen. In dat op zicht is onze 'eigen-wijsheid' juist een grote sta-in-de­ weg. Daardoor ontbreekt vaak het gebed om wijsheid, of niet? We redden ons zelf toch wel...?
Maar juist als het tegen gezeten heeft, als u op uw weg vele tegenslagen meemaakt, als je zakte voor het examen, de ziekte (nog) niet weg is en ga zo maar door, wijzen deze woorden uit Gods Woord ons de weg! Juist dán hebben we wijsheid nodig.
Zo was immers Jakobus ook met de deur in huis gevallen bij hen aan wie hij deze brief schreef. "Acht het voor grote vreugde, mijn broeders, wanneer gij in velerlei verzoekingen valt". Hij zegt dus: 'Reken het nu eens één en al vreugde dat je zoveel te verwerken hebt, zoveel tegenstand ondervindt, zoveel je bij de handen afbreekt'! Je zou zo'n man toch ogenblikkelijk de deur wijzen? ' Hou op, met zulke onzin, je hebt zeker nog nooit enige tegenslag te verwerken gehad'. Beproevingen, een vreugde! Daar zijn we het toch geen van allen mee eens? Of bent u het wel met de Heere eens geworden?

Aan Gods kant geplaatst

Hoe komt het dat we de dingen zó beoordelen en er maar nog niet zo maar voor ingewonnen zijn om in te stemmen met Jakobus? Dáár ligt nu juist ons gebrek aan wijsheid! Echte wijsheid dan wel te verstaan. Wie echte wijsheid ontvangt, wordt om zo te zeggen aan Góds kant geplaatst en mag de dingen leren bezien vanuit Gods bedoelingen, vanuit Goddelijke oogpunt. Dan Ieren we de dingen in ons leven ook vanuit dát gezichtspunt te beoordelen. Dat heeft om maar iets te noemen hiermee te maken dat het God meer gaat om het welzijn van onze ziel dan van ons lichaam. Niet dat dit laatste Hem niet ter harte gaat. Integendeel, Jezus kocht Zijn Gemeente met 'lichaam en ziel'! Maar bij de Heere staat het geestelijk welzijn van Zijn Kerk op de éérste plaats. Ligt daar misschien al niet meteen de oorzaak waarom we het met de Heere niet eens kunnen en willen worden? 0, wat zijn we dwaas. Dwaas omdat we het met de Heere niet eens zijn over Zijn belangen en alleen denken vanuit onze eigen belangen. Wat een levenslange les om te leren dat God Gód is en ik slechts een mens ben. En dan wel te verstaan een mens die door de zonde een dwaas geworden is. We kunnen die les onmogelijk leren buiten de hóógste wijsheid om. Welke wijsheid? De 'vreze des HEEREN' is het beginsel van alle wijsheid. Die wijsheid, die God geopenbaard heeft in Zijn Zoon Jezus Christus. Die wijs­heid die haar hoogtepunt bereikt op het vloekhout van Golgotha. Het is deze wijsheid van God geopenbaard in de weg waar­door zondaren weer met Hem verzoend kunnen worden. Bent u het daarmee al eens geworden, of hebt u er altijd nog wat op tegen om u te láten zalig maken?

"Indien iemand van u wijsheid ont­breekt...". Déze wijsheid - hoe krijg ik een genadig God - maar ook de wijsheid om de beproevingen in ons leven op de juiste manier te beoordelen en er Gods wijsheid in te erkennen. Wie is er niet om verlegen? Het meest zij, die eigen dwaasheid hebben Ieren erkennen.
Ze is verkrijgbaar en wordt geschonken in de weg van het gebed: "dat hij ze van God begere.. ."! Daarover de volgende keer meer. Iemand van ons wijsheid nodig?!

God gaat Zijn ongekende gang vol donk're majesteit,
Die in de zee Zijn voetstap plant en op de wolken rijdt
Uit grondeloze diepten put Hij licht, en vreugd' uit pijn.
Hij voert volmaakt Zijn plannen uit Zijn wil is soeverein
Wat Hij bedoelt dat rijpt tot zin, wordt klaar van uur tot uur
De knop is bitter, is begin
De bloem wordt licht en puur
(Wiliam Cowper)

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 12 juli 2002.