Afbeelding
Foto:

Dit gaat wel even duren

Na het voorstellen vroeg de verzekeringsman waar ik woonde, informeerde naar mijn werk, waar ik was opgegroeid, en nog veel meer. Van het een kwam het ander en we praten over zijn historische woning, de verdwenen postduivenvereniging, eilandpromotie en of er teveel recreatie is op de Kop van het eiland.

Een half uur later, het kan ook drie kwartier zijn geweest, zegt hij plotseling. "Oh ja, verzekeringen." Hij trekt een pak papier tevoorschijn en geeft uitleg en advies. Als hij net op dreef is komt er een collega binnenstappen, die vraagt of hij al bijna klaar is. De adviseur vriendelijk: "Nee, dit gaat nog wel even duren."

In een maatschappij waarin zaken steeds efficiƫnter en sneller gaan is het op zijn minst opmerkelijk dat iemand zoveel tijd neemt voor een goed gesprek. Na het gesprek stap ik op mijn fiets, de adviseur staat in de deuropening en steekt zijn hand op. Een paar dagen later interview ik een wethouder. Ze zegt na de eerste vraag dat ik gerust je mag zeggen in plaats van u, neemt uitgebreid de tijd, is belangstellend en gaat nuchter in op mijn vragen. Zakendoen op z'n Flakkees is zo gek nog niet.