Weekend geeft beter weer af

Na nog een paar wisselvallige etmalen kan het weer juist in het weekend wat opknappen op Flakkee. De maand juli is nauwelijks tien dagen oud en de maand is zo'n anderhalve graad te koel tot nu toe. De komende dagen wordt het weliswaar minder koel, maar zicht op hoogzomerse warmte is er niet. Mogelijk kan zich pas eind juli of begin augustus weer eens een flinke warmteoprisping voordoen.

Momenteel beleven we eigenlijk heel normaal Hollands zomerweer waarbij de trend wisselvallig is. Een eerste serieus regengebied bereikte ons woensdagnamiddag/avond en gaf al een bakje water. Tot en met vrijdag zal het wisselvallig blijven op de Eilanden met periodiek regen of enkele buien. Vervolgens zien we een buionderdrukkend hogedrukgebied doorschuiven via Schotland naar onze omgeving. Na een pechbuitje op zaterdag moet het dan de rest van 't weekend nagenoeg droog zijn. Het zou wel eens een zeer aangenaam bruikbaar weekend kunnen worden met veel zon op 't pleit. De temperaturen zullen ook prima zijn met middagwaarden rond de 20 graden zo vlak uit zee. Veel wind staat er niet door de aanwezigheid van het vlakke hogedrukgebied in de nabije omgeving. De wind die er staat zal uit een nogal noordelijke richting waaien en meest matig van kracht worden.

Begin nieuwe week trekt het mobiele hoog verder door naar het oosten en breiden activiteiten van lage druk zuidoost van IJsland zich enigszins uit richting het Noordzeegebied. Indrukwekkend is dit allemaal nog niet. Tegelijkertijd probeert een nieuwe uitloper van het Azorenhoog zich ook uit te breiden richting de Benelux. Het uiteindelijke weerpatroon is niet bepaald dynamisch te noemen. Het overwegend droge - en niet al te koele weerbeeld houdt gewoon aan. Er kan af en toe eens een bui worden losgelaten, maar meer ook niet. Pas tegen sint Margriet (20 juli) zien we diepere depressies opkomen richting het Noordzeegebied. En we weten: 'als het regent met sint Margriet, regent het zes weken dat het giet'. Dit weergezegde is uiteraard niet geheel waterdicht, want zeer zelden zagen we het zes weken lang gieten als het op 20 juli goot.