Een foto van het Fort uit 2008 aan de rand van het Volkerak. (Beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt 2008)
Een foto van het Fort uit 2008 aan de rand van het Volkerak. (Beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt 2008) Foto:

Klaas Baas blikt terug op het verleden van Fort Prins Frederik

"Kom nog eens langs op het Fort"

Als Klaas nu over het Fort loopt, de donjon ziet en de andere gebouwen bekijkt dan "kun je je niet meer voorstellen welke activiteiten er allemaal zijn geweest". Hij herinnert zich onder meer de bruiloften en partijen die er werden gevierd en de huwelijken die in 'de trouwzaal' werden gesloten. Soms waren er zulke grote bijeenkomsten dat alle zalen gevuld waren met bezoekers. Er werden diners en de warm-koude buffetten georganiseerd. De laatste jaren waren er soms wel zestig partijen per jaar. Ook werden er in het kruithuis veel barbecues gehouden.

Potermiddagen

Ook waren er de potermiddagen voor ouderen, waaraan Klaas met veel plezier terugdenkt. "Het is allemaal verleden tijd, alleen de foto's van de indelingen van zalen, zoals deze er toen uit zagen brengen je nog even terug in die tijd", zo is zijn verzuchting.

Terrein

Op de terreinen is er natuurlijk ook veel veranderd, op de bovenring en de oostkant zijn bijna alle chalets en caravans verwijderd. Vele met financiële compensatie van de gemeente. Op de benedenring en de westkant staan nog ongeveer twintig eenheden. Een aantal van deze chalets worden nog permanent bewoond en dat roept veel vragen op en onzekerheid, omdat er voor de bewoners geen zekerheid en duidelijkheid vanuit de gemeente komt. Ook is er voor hen geen compensatie.

Mijn opdracht

"Het Fort voor recreatie. Dat was mijn opdracht toen ik vijftig jaar geleden op het Fort mocht beginnen. De stichting gaf mij verder de opdracht: als je maar honderd tenten of caravans hebt is het genoeg en gebruik de donjon maar als kantine". Maar het aantal is meer geworden. "Ik had zoveel plannen, ook met de terreinen, zodat dit uit zou kunnen groeien tot 220 caravans en tenten, met de zogenaamde overkant en zonneweide mee. Het was voor velen uit de randstad een oase van rust. Dit, ondanks de vele activiteiten die werden georganiseerd in de vakantiemaanden voor jongeren en ouderen".

De oud-beheerder vertelt dat er nu nog wel eens mensen kijken die hier als kinderen hebben gespeeld en nu als ouders nog eens langskomen. Zij laten dan aan hun kinderen zien waar men stond met de caravan en hoe het toen allemaal was. "Jammer dat onze kinderen dit niet meer kunnen meemaken. Het is allemaal zo anders geworden", hoor je dan vaak, aldus Klaas Baas.

Zeven kopers

Hij vertelt dat de stichting waarvoor hij werkte het Fort begin 2000 verkocht. "Daarna zijn er wel zeven kopers geweest. Allemaal met grote plannen, maar het mocht zo min mogelijk kosten". En zo zag hij het Fort met de terreinen en de gebouwen steeds meer verwaarlozen.
"Langzaam kwam de verloedering".

Blij en dankbaar

Vorig jaar op 1 februari kocht de gemeente het complex. "Velen waren blij en dankbaar want nu zal er wat gedaan worden aan de aanpak van de verloedering", zo dacht men. Het plan van de gemeente vat Baas als volgt samen: "Het Fort weer in de oude staat terugbrengen, want het was een mooi Rijksmonument voor het eiland".

Voor veel gasten die op het Fort stonden was dat een domper, "want het terrein moest voor een groot deel leeg worden gemaakt". Ze konden met een coulanceregeling vertrekken en een tegemoetkoming voor de eigen grond tegemoet zien. Afsluitend stelt Baas dat hij dankbaar is dat het Fort nu zijn oorspronkelijke status terug krijgt. "De mensen hier krijgen veel vragen: 'moeten jullie ook weg?' Ja dat is zo, ze moeten weg, ook ik zelf. Maar daar staat tegenover… het Fort wordt weer als vanouds".

"Via deze weg doet ik nu de uitnodiging: kom nog eens langs, wandelen of fietsen, zeker ook als straks de oude brug weer in ere is hersteld. Zet wel als je auto op de parkeerplaats, dat kan op het zogenaamde zwembadterrein. Het fort verdient rust en ruimte waar je alleen wandelend van kan genieten".

Een archieffoto uit 1982 toen de Stichting Chr. Recreatiecentra het Fort aankocht.
Het Fort in 1964. Archief Eilanden-Nieuws
Het Fort wordt gerenoveerd. (Archief Eilanden-Nieuws)