Afbeelding
Foto:

Mamacafé Goeree-Overflakkee: ontmoeting en gezelligheid centraal!

Tekst: Jolanda Driesse-Bosland

In het gebouw van Kibeo aan het Achterdorp in Dirksland heerst een aangename rust. Kinderen spelen op deze zonnige namiddag of maken een knutselwerkje met de leidsters. Of ze slapen. Door het hele gebouw heen is de sfeer harmonisch en gemoedelijk. Regiomanager Inge Hubregtse rondt een telefoongesprek af en zorgt dan voor een kopje thee. Intussen staat ze nog even een haar kantoor binnenlopende leidster te woord. "Altijd bedrijvig hier", glimlacht ze, terwijl ze een stapeltje administratie aan de kant schuift.

De enthousiaste regiomanager is als leidinggevende ook betrokken bij de ontwikkeling en het runnen van Wiedewei - een elftal groene en duurzame locaties van Kibeo. Bij Wiedewei staat bezig zijn met en in de natuur centraal. "Het werken met en voor kinderen, gecombineerd met duurzaamheid en creativiteit, dat vind ik echt fantastisch!"

Naast haar werk als regiomanager in de professionele kinderopvang, is Inge vanaf het begin van de oprichting betrokken geweest bij de start van het Mamacafé op Goeree-Overflakkee. De landelijke stichting Mamacafé, met afdelingen verspreid over diverse steden en dorpen, is sinds de oprichting in 2014 een groot succes.

Sterk team

Een belangrijk doel van het Mamacafé is het op een laagdrempelige manier in contact brengen van (jonge) ouders en hun kinderen van 0 tot 4 jaar. Terwijl de moeders een kopje koffie of thee drinken en ervaringen uitwisselen, kunnen de kinderen lekker met elkaar spelen. "Het is heerlijk om te zien hoe leuk de kinderen met elkaar spelen."

Inge stond, samen met drie andere vrouwen, aan de wieg van het Mamacafé op Goeree-Overflakkee. "Samen met de fysiotherapeuten Katelijne van den Berg en Antje Collignon en verloskundige Nanda Scherpenisse zijn we het Mamacafé gestart. We proberen elk vanuit onze eigen expertise en ervaring een bijdrage te leveren aan de maandelijkse bijeenkomsten. Daarnaast is ook kinderverpleegkundige Matty van Rumste zoveel mogelijk van de partij.

"Samen zijn we een sterk team, ook omdat we vanuit verschillende invalshoeken ons werk doen en met elkaar over een groot netwerk beschikken om kennis te delen over allerlei opvoedkundige onderwerpen."

Hoewel de onderlinge ontmoeting en gezelligheid één van de belangrijkste doelen van het Mamacafé is, is er dus ook volop ruimte voor het delen van kennis. "Regelmatig nodigen we leuke gastsprekers uit die iets komen vertellen wat boeiend is voor ouders met kleine kinderen. Zo besteedden we bijvoorbeeld aandacht aan leesbevordering door middel van het programma Boekstart. Dit in samenwerking met de bibliotheek.

Laagdrempelig en ontspannen

We combineren het informatieve gedeelte altijd met ontspanning. Er is volop ruimte voor ontmoeting en we gaan regelmatig met elkaar op stap of creatief aan de slag. Jonge geitjes kijken bij de Mekkerstee, spelen bij Wiedewei of gezellig koffiedrinken met elkaar bij Dock 16 in Middelharnis, we doen het allemaal."

Via Facebook probeert de organisatie zoveel mogelijk jonge ouders te bereiken. "We hebben een vaste groep moeders die regelmatig langskomen, maar er kunnen er natuurlijk altijd nog meer bij. Iedereen met jonge kinderen is welkom bij ons. De maandelijkse ochtenden starten om 9.30 uur en de afsluiting is rond 11.30 uur. De plaats waar we samenkomen staat ook aangegeven op Facebook."

Het Mamacafé is een non-profit organisatie – er wordt alleen een kleine bijdrage voor de onkosten op de ochtend gevraagd. "We vragen een kleine bijdrage van twee euro vijftig per keer. Voor dit bedrag verzorgen we onder meer de koffie of thee met wat lekkers en fruit voor de kinderen."

Inge is, zoals gezegd, graag creatief bezig en vindt het heerlijk om met de kinderen aan de slag te gaan. "Samen een kerststukje maken of een knutselwerkje voor Moederdag - er valt altijd wel iets te verzinnen om lekker bezig te zijn met knutselmaterialen."

Ontwikkeling en ruimte

Een ander voordeel van het bezoeken van het Mamacafé is dat jonge ouders op een laagdrempelige manier met elkaar en het team van het Mamacafé in gesprek kunnen gaan over de ontwikkeling van hun kind. "Soms kun je als ouder twijfelen over de ontwikkeling van je kind. Dan is het fijn als je je zorgen even kunt delen. Samen weten we immers vaak meer dan alleen."

Van de ouders wordt ook gevraagd om mee te denken over onderwerpen die behandeld kunnen worden tijdens de ontmoetingsochtenden. "We vragen de moeders om mee te denken over onderwerpen waar ze graag meer over zouden willen weten rondom opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Er is wat dat betreft ook veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan."

Inge vertelt hoe mooi ze het vindt om zo met elkaar een band op te bouwen. "Regelmatig zie ik ook de ouders met hun kinderen terug bij de opvang, dat schept een band. Ik hou erg van kinderen en geniet van de interactie die er ontstaat als je met kinderen werkt. Ik zeg wel eens: ik ben ervoor geboren om met kinderen te werken. En wat is er dan mooier om de kennis vanuit mijn werk in de professionele kinderopvang te combineren met mijn bijdrage aan het Mamacafé!"

Meer weten? www.mamacafégoereeoverflakkee.nl

Afbeelding