Archieffoto van ds. P. Blok.
Archieffoto van ds. P. Blok.

In memoriam: Ds. P. Blok op 99 jarige leeftijd overleden

In Dirksland is op 3 juli dominee P. Blok overleden, hij werd 99 jaar. Blok is jarenlang verbonden geweest aan de Gereformeerde Gemeente in Dirksland. Daarnaast was hij actief voor een groot aantal besturen en commissies en schreef meerdere boeken.

Blok is in Middelharnis geboren op 15 juni 1920 en groeide op zonder Gods woord. Op 23-jarige leeftijd leerde hij de Heere kennen. En enkele jaren later riep de Heere hem tot predikant. Op 35-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Theologische School in Rotterdam. In 1959 werd hij door zijn broer, ds M. Blok, bevestigd tot predikant in de Gereformeerde Gemeente in Dirksland. Hij diende er ruim twintig jaar, tot 1980. Na Dirksland leidde de weg naar de gemeenten in Capelle aan den IJssel en Kootwijkerbroek. Op 82-jarige leeftijd ging de dominee met emeritaat. Hij was tot dat moment de oudste nog dienstdoende predikant binnen het verband van de Gereformeerde Gemeente.

Na zijn emeritaat in 2003 woonde Blok aanvankelijk in Lunteren, maar zijn Flakkeese geboortegrond trok. Dus keerde hij terug naar het eiland en vestigde zich opnieuw in Dirksland. Ondanks zijn hoge leeftijd preekte hij regelmatig, met name op het eiland. Hij kende de gemeenten goed, want tijdens zijn ambtsperiode was hij consulent van alle Gereformeerde Gemeenten op Goeree-Overflakkee.

De dominee schreef een groot aantal boeken, waaronder de prekenserie 'Op weg naar Sion', dagboeken, evangelisatieboekjes op basis van de Christenreis en Christinnereis van Bunyan en een verklaring van de Heidelbergse Catechismus. Ook bestuurlijk was Blok op vele fronten actief. Hij had zitting in een groot aantal deputaatschappen en commissies. In een interview met het Reformatorisch Dagblad zei hij in 2009: "Er waren weinig predikanten, ik was altijd aan de beurt." En: "Ook vergaderen is een taak van de kerk. Alles moet met orde geschieden." Zijn belangrijkste taak vond hij zelf het curatorschap voor het curatorium.

Voor Eilanden-Nieuws schreef hij in 1964 voor het eerst de oudejaars- en nieuwjaarsmeditatie. Dat heeft hij meer dan vijftig jaar gedaan. De afgelopen jaarwisseling schreef hij op 98-jarige leeftijd de meditatie met de titel: 'Verwachting voor de toekomst', naar aanleiding van Jesaja 40:11. Daar staat: Hij zal Zijn kudde weiden gelijk een herder; Hij zal de lammekens in Zijn armen vergaderen en in Zijn schoot dragen; de zogenden zal Hij zachtkens leiden.

In 2009 was Blok 50 jaar dominee en gaf hij een interview aan Eilanden-Nieuws. Op de laatste vraag welke boodschap hij de lezers mee wil geven voor de toekomst, antwoordt Blok kernachtig: "Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en in der eeuwigheid!"

Dominee Blok is dinsdag 9 juli begraven in Kootwijkerbroek, zijn laatste gemeente.