Afbeelding
Foto:

Is de zomervakantie te kort, of juist te lang?

Neem bijvoorbeeld Italiƫ, daar duurt de zomervakantie 13(!) weken. Dat betekent drie maanden vrijaf. In Griekenland en Portugal moeten ze het doen met een week minder, daar duurt de grote vakantie 12 weken. Vooral de landen in het zuiden van Europa hebben een lange zomerbreak. De zes weken vrij in Nederland is het laagste aantal van Europa, een schrale troost is dat ook in Duitsland, Engeland en Denemarken de vakantie na zes weken weer voorbij is. Het voordeel van een korte zomervakantie is dat er de rest van het schooljaar meer vakanties zijn dan in andere landen. In Italiƫ hebben ze naast de zomervakantie alleen kerstvakantie en paasvakantie.

De oorsprong van de zomervakantie is dat de kinderen tijdens de zomer mee moesten helpen om de oogst binnen te halen. Dat is vandaag de dag niet meer aan de orde. Daarom wordt er regelmatig gepleit voor een kortere zomervakantie. De voordelen daarvan zijn dat werkende ouders minder opvang hoeven te regelen en dat de lesstof niet wegzakt. Op kidsweek zegt basisschooldirecteur Kok: "Ik denk dat het beter is dat de zomervakantie drie of vier weken duurt. En dat je dan door het jaar heen wat vaker vakantie hebt. Zo'n lange pauze van het leren zorgt er namelijk voor dat je vergeet waar je ook alweer mee bezig was en dus lesstof moet gaan herhalen. Zonde van de tijd!"

Ondanks de jaarlijks terugkerende discussie is er op dit moment geen serieus plan om de zomervakantie op de schop te nemen. Dus nog een week doorbijten en dan wachten zes zomerse vakantieweken.