Accommodatieproblemen moeten worden overbrugd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een door de PvdA ingediende motie met ondersteuning van VKGO, ChristenUnie en Groep Zwerus over het naar voren halen van de investering in accommodatie voetbalvereniging DBGC te Oude-Tonge strandde donderdagavond in de raad.

Door Jaap Ruizeveld

De inhoud van de motie leek een antwoord op de noodkreet om hulp die secretaris Van Kampen van deze vereniging in de juni-raad als inspreker slaakte. Onverwacht was het toegezegde noodkrediet, voor het aanbrengen van keihard noodzakelijke voorzieningen, niet meer beschikbaar en de vereniging zit in ernstige accommodatieproblemen. Haal de geplande investering van 900.000 euro van 2020 naar 2019 en stel de middelen uiterlijk september ter beschikking was het motie-verzoek. Pak de voorbereidingen rond bouwactiviteit en de vergunningverlening direct op.

Onderbouwen

Voor de meerderheid in de raad ging dat allemaal te ver. Unaniem was men van oordeel dat er ondersteuning moest worden geboden omdat de accommodaties niet meer te gebruiken zijn. Maar een geplande investering van 9 ton, zonder onderbouwing, dat zou precedenten scheppen. gaven de tegenstemmers aan. Zorg voor voldoende tijdelijke (nood) voorzieningen gaf SGP aan. Het moet op orde komen (CDA Huising) maar wel via zorgvuldige procedures en toetsbaar. Van Alphen (EVV) vroeg om een nadere uitleg over het geraamde bedrag van 900.000 euro. Heintjes (VKGO) gaf nog eens aan dat bij DBGC het water aan de lippen staat. Mevrouw 't Hoen (PvdA) vond dat een volgende stap nu gezet moest worden. Haar VVD-collega Nijssen herinnerde echter aan de vorig jaar gemaakte afspraak bij de eenmalige hulp aan OFB. Afspraak is afspraak. Met klem vraagt de raad om kaders om de problematiek van alle (voetbal) clubs te kunnen overzien. Het uitblijven van beleid harmonisatie-aanpak wreekt zich.

Aan de slag

Wethouder Bruggeman zegde toe opnieuw met het bestuur van DBGC te overleggen. Ingezet wordt op het treffen van voorbereidingen en om de vergunningaanvragen op te starten. Kijken wat door zelfwerkzaamheid kan worden ingebracht. Wij gaan aan de slag verzekerde de portefeuillehouder zodat op 1 januari 2020 het benodigde geld, met onderbouwde offertes, verstrekt kan worden. In de tussenliggende overbruggingstijd is er duidelijk werk aan de winkel.