PvdA-motie van treurnis over zwembad-openstelling valt totaal niet in de smaak

Zoals in de juni-raad aangekondigd pakte de PvdA-fractie nu in deze zitting flink uit met twee handen vol moties, waaronder een motie van treurnis (aangegeven als teleurstelling) over de - door het college per raadbrief al eerder aangekondigde trajectverkenning - over de mogelijkheden voor het wijzigen openstelling van zwembad 't Zuiderdiep, gericht op 2020, inclusief de zondag. Dit, zo gaf Eijkenduijn aan, niet om te polariseren maar als reactie op het jarenlang slepende proces.

Instrument

De gemeenteraad / fracties hebben de mogelijkheid om een politiek instrument als een motie van treurnis of afkeuring te uiten. Een motie van "teleurstelling" komt niet voor. Het was dus een zwevende titel. In de definitie van genoemde fenomenen staat dat een motie van treurnis iets minder erg is dan een motie van afkeuring en gezien kan worden als een waarschuwing aan het college hoe te handelen op het betreffende onderwerp. Die zwaarte kon de motie van teleurstelling niet presenteren. Maar of dit instrument - nu gericht op de zwembadopenstelling en de al aangekondigde vervolgstappen /verkenning mogelijkheden – opnieuw zo politiek in een motie te plaatsen, lijkt niet bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen in de volksvertegenwoordiging. Het voegt immers op dit moment niets meer toe.

Reacties

De reacties op de PvdA motie waren dan ook niet positief. "Het komt drammerig over" zei Van Dam (SGP). "Wij zijn voor de gewenste openstelling, maar vinden dat SRGO nu de invulling moet maken zei mevrouw Nijssen (VVD). Deze motie gaat te ver. Flauw. Ook geen support van VKGO-zijde (Vreugde). Zorgvuldigheid gaat voor snelheid liet wethouder Bruggeman weten. Bij de stemming was er behalve de eigen PvdA-fractie geen enkele steun voor de motie.