Koningspleisterplaats bij Goedereede. Foto: Jaap Ruizeveld
Koningspleisterplaats bij Goedereede. Foto: Jaap Ruizeveld Foto:

Raad schaart zich unaniem achter dossier 'Permanente bewoning recreatieparken'

Daarom was het belangrijk dat de raad zich unaniem achter het dossier schaarde en wethouder Markwat met deze steun naar de Provincie kan afreizen. En die support kwam er. In een korte pittige discussie, met uiteindelijk een nuancering wat betreft toekomstrichting Koningspleisterplaats Goedereede en met nog een overleg met één van de parklocaties in Herkingen.

Inspreker

Mevrouw M. Notten had zich als inspreker gemeld namens de VVE Koningspleisterplaats Goedereede over permanente bewoning recreatiewoningen. Zij vroeg de gemeente een pas op de plaats te maken. In de tussentijd kan een plan worden uitgewerkt waarin de opties recreatie en of dubbelbestemming kunnen worden onderzocht. Het was misschien naïef maar wij hebben gewacht op een signaal van de gemeente alvorens actueel de wensen te inventariseren gaf mevrouw Notten aan. Ook was er nog een schriftelijke reactie van de heren Hans en Niek Maliepaard / eigenaren van verschillende appartementen. Omdat in het voorstel van het college er een specifieke passage was gewijd aan de toekomst Koningspleisterplaats Goedereede, geven wij die passage nog even onderstaand herhaald weer.

Tekst document

" B. en W. stellen dat bij instemming van de raad bij dit voorstel alleen bij motel De Goede Reede in Stellendam sprake is van huisvesting van werknemers. Dit is al toegestaan op basis van het bestemmingsplan. Opgemerkt wordt verder dat juist door de ligging de locatie Koningspleisterplaats Goedereede ook voor huisvesting van werknemers geschikt zou kunnen zijn. (In de praktijk wordt dit al veelvuldig als zodanig gebruikt). Maar het bestuur van deze locatie wil echter vol in zetten op de recreatieve functie en het college wil het bestuur deze kans bieden", zo gaf het college eerder aan.

Reactie per mail

De suggestie dat het gehele bestuur (en alle eigenaren) aangeven dat men vol wil inzetten op de recreatieve functie is absoluut niet waar of van toepassing zo schrijven de heren Maliepaard. Deze brief wordt opgenomen bij de raad van 18 juni op de lijst Ingekomen stukken. "Het zou hier de mening zijn van een enkel bestuurslid. Een deel van het bestuur zou van niets weten over deze uitspraak en de meeste eigenaren zijn niet van tevoren geraadpleegd, Besluitvorming kan alleen bij meerderheid worden genomen door de leden in een algemene ledenvergadering" staat in de mail van de heren Maliepaard.

Opties uitwerken

Herweijer (SGP) constateerde dat de keuze van het college, gehoord en gezien hebbend de reacties, nu minder stellig overkwam. Hij opteerde om voor Koningspleisterplaats de opties nog uit te werken. Tuk (CU) vond het dossier in het algemeen redelijk afgewogen. Heintjes (VKGO) zei dat het stuk voldoet aan de gewenste dubbelbestemming in het oostelijk deel van het eiland. Wees op de problematiek van huisvesting van arbeidsmigranten en vond de verevening een goed punt. Van der Meer (EVV) had zorgen over de handhaving in het westelijk deel. Voorkom ellenlange procedures en maak er geen heksenjacht van. Pijl (CDA) pleitte voor maatwerk. Mevrouw Nijssen (VVD) was blij dat er nu een stevige beleidsstap werd gezet om een eind te maken aan de periode van onzekerheid. Er is echter nog veel werk te verrichten. Wethouder Markwat onderstreepte het belang van een unanieme raadsuitspraak richting Provincie. Hij gaat in gesprek met het bestuur van Koningspleisterplaats en kijkt naar de signalen die eerder uit Herkingen werden aangedragen.