Afbeelding
Foto:

'Deze populieren staan in de kracht van hun leven'

Als argument om te kappen wordt gesteld dat de bomen 60 jaar, oud en versleten en in een slechte staat zijn. Maar het gaat om populieren van een soort die heel goed bestand zijn tegen zeewind en die niet snel afbreken. Dit is de reden dat ze veel zijn aangeplant in kustgebieden. Populieren staan niet bekend om hun lange levensduur, maar met 60 jaar zijn ze nog in de kracht van hun leven. Uit de literatuur komt naar voren dat een leeftijd van 100 jaar niet bijzonder is, geraadpleegde deskundigen onderschrijven dit. In Nederland komen exemplaren voor van 120 tot 150 jaar. Elders in Europa staan exemplaren van 200 tot 300 jaar. Water Natuur Hollandse Delta heeft de bomen samen met mensen van de vereniging Natuur en Landschap bescherming Goeree Overflakkee bekeken. De bomen zien er vitaal uit en vertonen nauwelijks sporen van afgebroken takken. De laatste storm heeft nauwelijks schade opgeleverd.

Gevaar, letsel, schade

Gelet op de standplaats van de bomen is er nauwelijks risico op schade of letsel. Zij staan aan de binnenkant onderaan het talud van de waterkerende dijk. Ze staan niet langs een weg. Boven op de dijk loopt een toeristisch fietspad. De heersende windrichting is van het fietspad af. Het risico dat een eventueel afbrekende tak op het fietspad terecht komt is te verwaarlozen. Uiteraard kan een boom omwaaien en zullen er bij zware storm wel eens takken uitbreken. Deze komen dan terecht op het grasland onder de bomen of op de aanliggende akkers. Dit leidt tot enige overlast voor de grondgebruikers en mogelijk lichte schade aan het gewas. Afspraken met deze grondgebruikers over het opruimen van het hout kan de acceptatie verhogen.

Dijkveiligheid

De veiligheid van onze dijken is ook voor Water Natuurlijk van het allergrootste belang en soms moeten bomen voor dit belang wijken. Hier is dat niet het geval. Het waterschap meldt expliciet dat dijkveiligheid niet de reden voor de kap. Tegelijkertijd wordt ook gesteld dat vanwege die veiligheid geen bomen kunnen worden terug geplant aan deze dijk, omdat bij het omwaaien van een boom door het wortelgestel een gat in de dijk kan worden getrokken. Dit lijkt tegenstrijdig, waardoor niet helemaal duidelijk wordt of de veiligheid van de dijk een argument is of niet. Weliswaar geldt een uitsterfbeleid voor bomen langs waterkeringen, maar in dit geval kan een uitzonderingsbepaling van toepassing zijn, vanwege de grote landschappelijke en natuurlijke waarde van de bomenrij.

Beeldbepalend

De betreffende rij populieren van ongeveer 4 kilometer lang is beeldbepalend. Het vormt een coulissenlandschap van formaat met aan de ene kant het water van het Volkerak en aan de andere kant het cultuurlandschap van de akkers van Goeree Overflakkee. Een scheidslijn tussen twee totaal verschillende landschappen.

Vanaf grote afstanden en vanuit alle richtingen bepaalt deze rij populieren het beeld. Mensen waarderen dit, vinden dit ook vanzelfsprekend en plotselinge kaalslag zal dan ook tot veel frustratie leiden. Het belang van dit landschapsbeeld is de afgelopen jaren toegenomen vanwege de vele windmolens die in de omgeving zijn geplaatst. Bij het wegvallen van de bomenrij neemt de dominantie van de windmolens in het landschap toe. Het toeristische fietspad op de dijk verhoogt de belevingswaarde van de bomenrij.

Biodiversiteit

Naast deze argumenten spelen ook biodiversiteit en het klimaat een rol. De bomen zijn een voedselbron voor plantenetende insecten en mijten. Op populieren zijn 189 soorten insecten en mijten waargenomen. Deze planteneters vormen weer een voedselbron voor andere insecten vogels en zoogdieren. Zo vormen de populieren de basis voor een belangrijk ecologisch systeem wat bij kap in zijn geheel wordt vernietigd. Wat betreft het klimaat, de bomen hebben hun hele leven CO2 opgenomen, bij kap komt deze CO2 vrij.

De belangen voor behoud van de bomenrij zijn groot, de argumenten voor de kap zijn naar de mening van Water Natuurlijk onvoldoende. Duurzame in stand houding is daarom de inzet.

Dit artikel is door de redactie ingekort in verband met de beschikbare ruimte.