Afbeelding
Foto:

Schat aan levenslessen

De onderwerpen die aan bod komen zijn verschillend, maar de overeenkomst is, dat ze allemaal verband houden met beproevingen, met moeite. Het begin van deze brief laat al zien, dat het voor Gods kinderen blijdschap moet zijn, als ze door de Heere worden beproefd. De boodschap van Jakobus is dat we wijsheid van de Heere kunnen ontvangen in de beproeving en hoe we moeten volharden in de beproeving.

Het is belangrijk om te weten dat Jakobus het accent legt op de 'werken'. Tegelijk is het nodig om na te gaan met welk doel hij dat doet. Welke thema's snijdt hij zoal aan? Een scherpe tong, verkeerde hartstochten, het gevaar om een vriend van de wereld te willen zijn. Maar ook de afhankelijkheid van de Heere: Deo Volente, of onder het voorbehoud van Jakobus. Deze praktische brief sluit af met belangrijke aandachtspunten rond het gebed.

Ds. W.A. Zondag (1973), is predikant van de Gereformeerde Gemeenten te Woerden, maar hij heeft een beroep aangenomen naar de Gereformeerde Gemeente van Dordrecht.

Zijn manier van schrijven is toegankelijk voor jong en oud en hij trekt telkens lijnen naar andere gedeelten van de Schrift, maar ook naar ons persoonlijk leven. Deze Bijbelstudies zijn voorzien van gespreksvragen na elk hoofdstuk en bieden goede mogelijkheden tot bezinning. Aan het eind van dit boek staat een uitvoerige literatuurlijst. Ook gemakkelijk om zelf verder te studeren. Het is heel goed mogelijk om persoonlijk, of op een vereniging deze studies te behandelen. Zo treffen we een Bijbelse uitleg en een praktische toepassing bij elkaar. Ds. Zondag begint elk hoofdstuk met een citaat van een kerkvader, oudvader, puritein of een hedendaagse predikant.

Bij het onderdeel: spreken is zilver begint de auteur als volgt: 'Boosheid groeit niet geleidelijk, zoals andere hartstochten, maar bij de geboorte is zij direct volgroeid. De hitte en toorn komen het eerst, daarom is de beste remedie behoedzaamheid (Thomas Manton)

In het Woord vooraf schrijft ds. Zondag enkele behartenswaardige zaken:

'Het Bijbelboek Jakobus, dat zeer waarschijnlijk het oudste geschrift van het Nieuwe Testament is, bevat een ware schat aan christelijke levenswijsheid. Wie de brief intensief bestudeert, moet zijn hele Bijbel er goed bijhouden. Want net als Paulus verwerkt Jakobus vaak passages uit de Schriften van het Oude Testament. Ook bemerken wij dat de schrijver de zaligsprekingen van de Heere Jezus op een authentieke wijze heeft 'verwerkt'.

De schrijver vindt, dat je de Jakobusbrief kan beschouwen als het Spreukenboek van het Nieuwe Testament: in het prachtige boeket van Bijbelse wijsheidsliteratuur vormt de brief van Jakobus een eigensoortige bloem met een prachtig kleur en een heerlijke geur. De geur van 'woord en daad'. Ds. Zondag eindigt zijn woord vooraf met de volgende zinsnede: 'Als u dit boek gaat lezen, dan rest mij u te zeggen: Wees een dader van het woord. Neem het, lees het, overdenk het. Bid of de Heere het aan uw hart wil zegenen. Hier hoef ik verder niets aan toe te voegen.