Afbeelding
Foto:

Meester Haasbroek nam afscheid van 't onderwijs

Na 25 jaar heeft dhr. A.W. Haasbroek afscheid genomen van het onderwijs in Den Bommel vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hem en zijn vrouw werd een uitgebreide receptie aangeboden, waaraan vrijwel de gehele bevolking van Den Bommel heeft deelgenomen.

In de aula van de Prins Mauritsschool heeft het echtpaar Haasbroek honderden handen moeten schudden en bijna evenveel boeketten bloemen in ontvangst kunnen nemen, met daarnaast kostbare cadeaus, die de scheidende jubilaris ter hand werden gesteld door de oudercommissie, door het personeel en de filmclub, waaraan de heer Haasbroek jarenlang verbonden is geweest en waarvoor hij zich geheel heeft ingesteld. Als klap op de vuurpijl werd dhr. Haasbroek de erepenning in zilver van de gemeente Oostflakkee toegekend, die hem plechtig werd overhandigd door burgemeester W.M. van der Harst.
Al deze feestelijkheden gingen vergezeld van de vrolijke tonen van de fanfare E.M.M. in Den Bommel.
De kinderen van de school brachten het echtpaar Haasbroek een aubade en zongen hem een toepasselijk lied toe. leder kind kreeg gelegenheid de heer en mevrouw Haasbroek een hand te geven en voor ieder kind had de meester een toepasselijk woord.
Een groot gejuich ging op, toen mevrouw Haasbroek een gouden en een zilveren sieraad werd overhandigd. Een ernstig woord sprak burg. Van der Harst, die vergezeld van beide wethouders, zijn stem moest verheffen in de volle aula van de school.
"We hebben in Den Bommel een indrukwekkend aantal onderwijzers zien komen en zien gaan. Tal van jaren heeft u moeten vertoeven in een school die aan geen enkele eis voldeed. We waren er allen van overtuigd. Zelfs de inspecteur bij het onderwijs heeft herhaalde malen verklaard dat de school onbewoonbaar was. Het aantal lekkages en emmers die het water moesten opvangen vermenigvuldigden zich en iedereen hield het wel voor gezien, behalve dhr. Haasbroek. Hij ging onverdroten voort me het leren lezen en schrijven en zelfs nu nog kunnen we ter gemeentesecretarie al aan het adres op de enveloppe zien dat iemand uit Den Bommel geschreven heeft. Wij halen het handschrift er zonder meer uit. U bent blijven geloven in goed onderwijs en u is de school trouw gebleven. Iedereen was de wanhoop nabij, maar dat verhinderde u niet om telkens weer uw collega's moed in te spreken. Hierbij moet tevens worden opgemerkt, dat u niet alleen in blijde dagen voeling met de bevolking hield, maar ook hebt u kwade dagen meegemaakt en als er rouw was, was u ter plaatse. Wij zijn blij dat u in Den Bommel wil blijven wonen", aldus burgemeester Van der Harst, die dhr. Haasbroek de zilveren legpenning overhandigde.
Hierna kregen meerdere sprekers het woord, die allen getuigden van de grote vriendschap van de familie Haasbroek voor de bevolking van Den Bommel, voor de schoolkinderen en voor hen die de school reeds lang hebben verlaten.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 5 juli 1974