Afbeelding
Foto:

Na 7,5 jaar Ouddorp neemt ds. Zoet afscheid van Ouddorp:

"Alle gemeenteleden op één dorp, dat werkte heel fijn"

"Dan zal voor al die mensen die daar staan de grote Herder met Zijn staf doorgaan en dan zal Hij een scheiding aanbrengen met Zijn staf. Hij zal oordelen op grond van de staf van Zijn Woord. Weet u nog dat ik daarmee intrede heb gedaan op 7 oktober 2011: 'Wat is er in uw hand?' vroeg de Heere aan Mozes en Mozes zei: 'De staf'. De staf van God en we zeiden: 'Zo willen we komen, met de staf van het Woord in onze hand' en zo willen we ook deze laatste zondagen, die God ons nog geven wil, het Woord in het midden der gemeente doen uitgaan." Aan het woord is ds. D. Zoet van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouddorp. Hij preekt op die avond van zondag 23 juni jl. in de Eben-Haëzerkerk aan de Preekhillaan naar aanleiding van het laatste artikel van de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Daarmee rondt hij de behandeling van dit belijdenisgeschrift af. 'Afronding' is een actueel woord geworden voor de Ouddorpse pastor. Voor het laatst dit, voor de laatste keer dat! Op D.V. zondag 7 juli zal in de avonddienst het definitieve afscheid tussen gemeente en eigen herder en leraar plaatsvinden. Een afscheid dat voor beide partijen heel erg zwaar vallen zal, vanwege de diepe verbondenheid die in de ruim 7½ jaar van zijn ambtelijke bediening is ontstaan.

Derde preek in Ouddorp

Het was op 5 december 1999 dat de toenmalige kandidaat D. Zoet voor het eerst de Ouddorpse kansel beklom. Het was zijn derde preek die hij als kandidaat hield. Hoewel kandidaat en kerkenraad en gemeente het toen niet wisten, zouden er nog veel, zeer veel preken in Ouddorp volgen. De weg voor kandidaat Zoet liep naar Loon op Zand, waar hij op 26 juni 2002 als predikant bevestigd werd. Toen ds. Zoet vier jaar in Loon op Zand stond, kwamen de beroepen uit andere gemeenten, waaronder Ouddorp. Regelmatig was hij in de achterliggende jaren hier doordeweeks en 's zondags voorgegaan. Hij bedankte voor dit beroep (augustus 2006). Het op hem uitgebrachte beroep vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouderkerk a/d IJssel werd aangenomen. Hier werd hij op 17 mei 2007 bevestigd. Nauwelijks waren de vier jaren in deze gemeente om of de beroepen kwamen weer los. Door het vertrek van ds. H. Lassche naar Rijssen, in augustus 2010, was de HHG Ouddorp vacant geworden. Nu werd opnieuw een beroep uitgebracht op ds. D. Zoet. Dit keer mocht hij het beroep naar deze gemeente aannemen. Op vrijdag 7 oktober werd hij bevestigd door ds. C.M. Buijs uit Elspeet, met de woorden uit Johannes 3:29 en 30. 's Avonds verbond ds. Zoet zich aan de gemeente van Ouddorp. Als tekst koos hij Exodus 4:2, 17 en 20a. Ook hier kwam na vier jaar de roep uit andere gemeenten. Telkens was er voor predikant en gemeente de spanning tussen hoop en vrees totdat het beroep naar de HHG te Garderen werd aangenomen.

Pastoraat

De dominee neemt alle tijd voor een gesprek. Af en toe onderbroken door telefoon en deurbel, kijken we met hem terug op de achterliggende Ouddorpse jaren. "Ik heb hier gestaan en gewerkt als een sterveling tussen de stervenden" klinkt het uit de mond van ds. Zoet. Hij vervolgt: "Ook letterlijk: het is heel intensief geweest qua rouw- en ziekenpastoraat. Er blijven dingen van een gemeente bij, als het gaat over het werk. Voor Ouddorp betreft dat onder andere de vele, vele begrafenissen die ik heb moeten leiden, maar ook heb mógen leiden doordat ik de kracht gekregen heb om dit te doen. Zo heb ik dat ook ervaren. Ingrijpende begrafenissen waren erbij, dat stempelt je! Geboortes en jubilea, huwelijken kerkelijk bevestigen zijn mooie en vreugdevolle zaken. Daar bovenuit stijgt wel dat ik mocht zien dat mensen veranderden, genadewerk mocht doorbreken, ook zeker bij jonge mensen en mensen van middelbare leeftijd. Het gaat niet om mij, maar ik geloof dat ik niet tevergeefs gearbeid heb. Als de Heere roept, dan doet Hij dat niet voor niets. Ik heb betrokkenheid gemerkt op het Woord, wat tegelijkertijd ook smart geeft, is dat je niet iedereen kan meekrijgen in het zoeken van de Heere. Ik heb getracht Zijn dienst aan te prijzen, maar het is niet bij iedereen doorgedrongen dat het zo goed is om de Heere te zoeken. Als er ritselingen merkbaar zijn van de Pinkstergeest, dan springt je hart op van vreugde. Daar gaat het om. Het gaat me niet om mensen aan mij te binden, om mensen voor een bepaalde waarheid in te winnen, maar dat ze voor de Heere ingewonnen worden!"

Prediking

Naast het intensieve rouw- en ziekenpastoraat zijn er de steeds terugkerende voorbereiding voor de preken. Ds. Zoet: "Soms begint het zondagavond al te kriebelen voor de volgende zondag; maar een preek moet rijpen. Er zijn teksten waarbij je al jaren denkt daarover te willen preken. Maar soms durf je het dan toch niet aan. Bijvoorbeeld tere, heilige, ondoorgrondelijke dingen zoals het lijden van de Borg in Gethsemané. Om dan recht te doen aan de Schrift! Je moet oppassen dat je het lijden van de Borg niet gaat betrekken op lijden van ons mensen. Dat is niet de lijn. Het was een gans énig lijden!" De dominee vervolgt: "Het is groot als Gods volk gesticht wordt onder het Woord, maar die mensen zijn al op de smalle weg, zij komen er wel. Daar zorgt de Heere voor." Hij zou het erg vinden als zij niet gevoed worden; maar aan de andere kant gaat het ook om de toebrenging naar Zijn Welbehagen. Niet vanuit de wetenschap dat het getal der uitverkorenen vaststaat, maar vanuit de opdracht 'dwing ze om in te gaan!', hiertoe gedrongen door de liefde van Christus. Onder de prediking gebeurt het, dus moet de prediker ook zijn eigen ziel daartoe aansporen, omdat het gewicht van de eeuwigheid eraan hangt. Het gaat om de eer van God en het heil van de zondaar.

Kerkgebouw

De ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw op woensdag 26 juni 2013 was een vreugdevolle dag voor predikant en gemeente. De bouw werkte samenbindend. Ds. Zoet: "Ik had het ook nog nooit meegemaakt. Het was voor mij vreugdevol, maar ik heb de scheuring in de gemeente dan ook niet meegemaakt, en dat voelt dan toch anders. In mf-gebouw 'Dorpstienden' hebben we ondanks een ietwat gammel spreekgestoelte, echter toch ook een goede tijd gehad!"

Classis Zuid-West

Hoewel ds. Zoet geen ambities had om een bestuursfunctie binnen de Classis te vervullen, is hij toch enige tijd preses van de Classis Zuid-West geweest. Dit vanuit zijn gevoel voor verantwoordelijkheid nemen. Hij zegt daar zelf over: "Niet vanuit gedachte onmisbaar te zijn, want als ik vandaag wegval, gaat vandaag ook alles gewoon door. Het is genade als de Heere je klein houdt. Ik tracht om in de gemeente te staan niet met de gedachte 'wie is voor mij of tegen mij', maar ben je voor of tegen Hem! Het gaat om de vraag: Wat dunkt u van de Christus?

Verhouding plaatselijke kerken

Ds. Zoet: "Binnen de plaatselijke kerken is er sprake van grote verscheidenheid. Een aantal keren per jaar was er contact binnen het predikantenoverleg. Dan was het goed om elkaar te ontmoeten. Met de burgerlijke gemeente was er eens per jaar overleg met vertegenwoordigers van de kerken, verdeeld in kop/midden/oosten van het eiland. Dat is nuttig en goed. De burgemeester was daar bij. Fijn dat ze er tijd en ruimte voor inruimde."

Gemeenten

Hersteld Hervormd Ouddorp was dominees derde gemeente. We vroegen hem naar verschillen en overeenkomsten en om een karakterisering te geven van de drie gemeenten waarin hij mocht dienen. De verschillen op geografisch gebied spreken voor zich. De overeenkomst is dat het alle drie gemeenten buiten het paradijs zijn. Ds. Zoet: "Ouddorp heeft een rijke traditie van oudsher. Ook wat betreft een bepaalde prediking die ze begeert. Wij zijn niet beter of meer, maar ten aanzien van andere gemeenten heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken dat we een andere ligging hebben. Elke gemeente heeft zijn eigenheid; je moet elkaar zien staan, maar tegelijk vasthouden aan de eigen uitgangspunten en die voorhouden zonder de ander slechter of minder te achten. Ik heb wat dat aangaat geleerd kerkbreed te kijken. Dan moet je echter wel goed weten waar je zelf voor staat. De gemeente zelf is gemêleerd. Een overgang vanuit Loon op Zand naar Ouddorp had weinig verschil gegeven: het idee van volkskerk zijn, de gemeente volgt de kerkenraad in de besluitvorming, komt nauw overeen. Ouderkerk was een andere gemeente. De mensen hadden bewust een keus gemaakt, de 'rand' was er niet meer. Dat maakte dat je vaak meteen over geestelijke zaken kon beginnen. Het boeiende in het pastoraat in Ouddorp is het aftasten. Soms komen geestelijke zaken pas aan het einde naar voren. Je houdt rekening met de ander, maar komt wel met de Boodschap waar je voor staat. De Boodschap dat het leven alleen in Christus is te vinden. De meelevendheid en betrokkenheid op elkaar is hier heel sterk. Dat is heel mooi om te zien. Alle gemeenteleden op één dorp, dat werkte heel fijn.

Garderen

Alles op één dorp is er in ds. Zoets nieuwe gemeente niet bij. De HHG te Garderen is veel meer een streekgemeente. Dat verschil met Ouddorp heeft echter niet meegewogen in de beslissing om het beroep vanuit deze gemeente aan te nemen. Ds. Zoet verklaart: "De roeping vanuit Garderen was duidelijk. Ik weet dat het moet. Ik zeg niet dat ik weg màg. Als ik me niet bedrieg, dan is dat door de Heere ook bevestigd. Ik ben van de drie gemeenten de langste tijd in Ouddorp geweest en heb hier de meeste beroepen gehad." Beroepingswerk ervaart ds. Zoet als intensief en hij vindt het voor het gezin soms moeilijk. Toen het gezin Zoet zich in Ouddorp vestigde, was de jongste van de vijf kinderen bijna 2 en de oudste 11 jaar. In de bijna 8 jaar in Ouddorp hebben ze zich, evenals trouwens hun ouders, steeds vaster aan de Ouddorpse gemeenschap gehecht. Ook mevrouw Zoet voelde zich geroepen en verbonden door onder andere naast bijv. kraambezoeken ook leiding te geven aan de ochtend-vrouwenvereniging. Ds. Zoet: "Het geeft me rust dat ik weten mag dat de Heere het echt bevestigd heeft vanuit Zijn Woord!" We gaan in onze nieuwe gemeente een onbekende toekomst tegemoet. Met de dichter van Psalm 121 zeggen we: "Mijn hulp is van de HEERE." Het leven is een reis, we kunnen terugkijken op het deel dat achter ons ligt. De toekomst is onbekend, daar kunnen we niet in kijken, nog geen dag. Op uitnodigingskaarten staat DV, dat is niet zomaar. Het is een belijdenis. Zo moeten wij de toekomst ingaan. Niet zozeer de blik naar voren hebben, maar vooral naar Boven. Ik tracht daarbij te leven. Dan kun je ook het onbekende pad betreden. Hoe ons leven loopt hoeven we niet te weten. Maar we moeten wel weten hoe onze toekomst voor eeuwig is. Daar moeten we op gericht zijn, levend bij de vraag: 'Ben ik bereid om Hem te ontmoeten?' Om voor de aardse toekomst naar Boven te zien, en voor de eeuwige toekomst eveneens naar Boven en op Hem te zien, om te mogen weten dat 'ons huis zal staan bij God', daar gaat het om.

Afscheid

Tenslotte verklaart ds. Zoet: "We hebben hier in dit deel van Gods wijngaard met vreugde mogen arbeiden. Door genade! We hebben echt mogen ervaren dat het God is Die krachten gegeven heeft. En nòg! Hoewel een afscheidsperiode heel intensief is, is het daardoor niet zwaar. We eindigen niet in de mineur. God gaat door met Zijn werk en kerk tot de jongste Dag. Hem komt alle eer toe!"

In de Kerkbode van Hersteld Hervormd Ouddorp schreef hij: "D.V. zondagavond 7 juli zal er afscheid moeten worden gepreekt. Het heeft mijn voorkeur om dat in een 'gewone' dienst te doen op de Dag des Heeren. Er worden vanwege de zondagsrust en zondagsheiliging geen uitnodigingen verzonden naar familieleden, vrienden, bekenden, andere gemeenten, kerken en voorgangers of de burgerlijke overheden. Het is mijn wens om alleen samen met u als gemeente de periode dat we in uw midden mochten dienen als herder en leraar, af te sluiten voor Gods aangezicht."

Bevestiging en intrede

D.V. zaterdag 13 juli zal om 10.30 uur de bevestigingsdienst in de Dorpskerk te Garderen worden gehouden. Deze dienst zal worden geleid door de oud-predikant van Garderen, ds. W. Pieters. De intrededienst vindt plaats 's middags om 14.30 uur. Ongetwijfeld zullen velen uit Ouddorp deze diensten bijwonen. Het predikantsgezin nam en neemt een grote plaats in de harten van de gemeenteleden in vanwege dominees Schriftuurlijk-bevindelijke prediking, zijn getrouwheid in het pastoraat en de warme betrokkenheid van de gezinsleden.