In Christus ingelijfd

De apostel Paulus zegt in bovenstaande Bijbeltekst kostelijke dingen over de Heere Jezus, de in Bethlehem geboren Zoon van God. En hij noemt Hem Christus. En Christus betekent: Gezalfde, Messias. De Heere Jezus is door Zijn Vader gezalfd tot Profeet, Priester en Koning toen Hij overstort werd met al de gaven des Heiligen Geestes, waardoor Hij in staat werd gesteld om alle drie Messiaanse ambten te vervullen. Immers, de Heilige Geest is de Geest der wijsheid en des verstands. De Heilige Geest is de Geest des Raads en der sterkte. Ja, de Heilige Geest is de Geest der kennis en der vreze des Heeren. Christus heeft Gods Woord dan ook op een onnavolgbare wijze verkondigd. Vervolgens heeft Christus Zichzelf geofferd op het altaar van Golgotha tot een volkomen verzoening van Zijn volk. En ten derde regeert Christus van ogenblik tot ogenblik om Zijn Koninkrijk op de ganse aarde te planten en in stand te houden. En om Zijn onderdanen te heiligen, beschermen, bewaren en een plaats te geven in Zijn hemelse Heerlijkheid.
En deze Christus is alles, zo lezen we. Hij is Zaligmaker, Heiland, Verlosser, Redder, Middelaar Gods en der mensen, Vredevorst, sterke God, Herder, Toevlucht en Springader des levenden waters. O, Hij is de gerechtigheid, de heiligheid en de heerlijkheid. Ja, Hij is de liefde, de blijdschap, de vrede, de hoop en in Hem zijn alle Goddelijke volmaaktheden te vinden. Ach, het is niet te beschrijven wat Die allerzaligste Christus allemaal is, waardoor voor Hem geldt, dat Hij alles is.
Wij mensen kunnen wel eens iets zijn door ons werk, ons gezin, onze positie in de maatschappij of onze ontdekkingen op medisch terrein. Maar niemand zal ooit durven en kunnen zeggen alles te zijn. Christus is alles, volkomen, totaal, Goddelijk groot en niet te bevatten heerlijk. Wie Christus heeft, die heeft in Hem dus alles wat Christus is, wat Christus verworven heeft door Zijn lijden en sterven, en wat Christus bezit. Ja, die heeft werkelijk alles wat maar te bedenken is, om daardoor de Drieënige God volmaakt en eeuwig te verheerlijken.
Ja maar, zo hoor ik u vragen, hoe kom je dan aan Christus en hoe ontvang je Hem dan met alles wat Hij is en heeft? Wel, Christus kun je niet pakken, want Christus moet je in de dadelijkheid en in de volle beleving des harten geschonken worden van Israëls God en, en van achter het recht. En dit betekent, dat je door de Heilige Geest overtuigd moet worden van zonde, gerechtigheid en oordeel, waardoor je in de rechtbank van God wordt gebracht, dus in de vierschaar Gods, om daar het verdoemende oordeel van de Rechter van hemel en aarde over je te vernemen. En om dit wraakoefenende vonnis Gods te omhelzen, omdat God rechtvaardig is en er niets anders verdiend is dan voor eeuwig verloren te gaan en te branden in het hellevuur. Bij zo één is de liefde tot Gods recht groter dan de liefde tot het eigen behoud en zo één zou nooit zalig willen worden ten koste van Gods recht. Maar juist zo één mag het dan beléven, hoort u, beléven, dat Christus wordt ontvangen als Borg en Zaligmaker en dat Hij waarmaakt: "Ik voor u, daar gij anders de eeuwige dood had moeten sterven," waardoor al het verdoemelijke van dat mensenkind op Christus wordt gelegd, terwijl Christus en al de weldaden Christi aan dat mensenkind worden geschonken. En dan is zo één in Christus rechtvaardig, heilig, heerlijk, gezaligd, van nieuws geboren en herschapen tot een kind van God, dat eeuwig de Drieënige God zal mogen verheerlijken, loven en prijzen. O, dit is de enige Schriftuurlijke weg tot het in Christus wegsmelten en wegzinken om in Christus alles te hebben, zodat God kan worden aanbeden van eeuwigheid tot eeuwigheid.
Och, zovelen geloven wat er in de Bijbel staat en wanen zich hierdoor een kind van God. Anderen hebben eens een tekst ontvangen of een Psalmversje en zetten zich daarmee bij Gods volk. Nog weer anderen kunnen gewagen van een bijzondere uitredding of genezing, zodat ze zeker zijn van hun kindschap Gods. Om tenslotte degenen te noemen, die kunnen getuigen van tranen, hunkeringen naar Christus, visioenen en dromen als gronden tot hun zaligheid. Dit alles doet voor God echter niet mee, want alleen Christus is alles. En alleen die in Christus is ingelijfd is, is een waarachtig kind van God.
Daarom staat er ook in onze tekst dat Christus alles is en in allen. En die allen zijn dus slechts degenen, die waarachtig beleefd hebben in Christus te zijn weggezonken in een weg van recht en in Christus te zijn opgelost door het wederbarende werk van de Heilige Geest. Als u dit nooit hebt beleefd, dan mist u alles en zult u eeuwig kermen in de hel. Want dan hebt u Christus nooit werkelijk geschonken gekregen van Israëls God. O, onderzoekt uzelven toch nauw. Ja, zeer nauw!