Jan Latten.
Jan Latten. Foto: Wim van Vossen

"Het draait in de toekomst om aandacht"

De jonge generatie millenials is totaal verschillend ten opzichte van de babyboomers. De laatste zijn opgegroeid in een periode waarin vader een autoriteit was, moeder het huishouden deed en er van de kinderen werd verlangd dat ze goed luisteren en volgzaam zijn. Dat dit vandaag de dag anders is, wordt geïllustreerd door een reclame van Jumbo, waarin de vader met twee bananen in zijn mond de aandacht van zijn zoon probeert te trekken, die onverschillig naar zijn telefoon blijft staren. Volgens Latten is genieten het belangrijkste levensdoel voor millenials. Zwemmen met dolfijnen op Aruba is de normaalste zaak van de wereld. Net als een capuccino met je selfie 'afgedrukt' in het melkschuim. Waar dan vervolgens weer een selfie van wordt gemaakt. Latten: "Het wordt steeds meer een ik-samenleving."

Vage start naar volwassenheid

Een ander verschil is dat babyboomers pas uit huis gingen op het moment dat ze trouwden, bij jongeren gaat zestig procent eerst alleen wonen. Waarbij een kwart verloop van tijd weer terugkeert naar het ouderlijk huis, dit fenomeen wordt boomerangkids genoemd. De demograaf: "Jongeren hebben een vage start op weg naar volwassenheid." Dat blijkt ook uit een onderzoek naar jongeren die in 2000 samen in een huis gingen wonen. Vijf jaar later was dertig procent uit elkaar, vijftien jaar later bijna de helft (47 procent). "Jongeren weten niet meer met wie ze Kerst vieren als ze zestig zijn, ze proberen relaties uit en gaan uit elkaar als verwachtingen niet uitkomen."

Meer sociale controle

Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit door deze ontwikkeling. Daardoor stijgt de vraag naar kleine woningen met lage lasten. Latten ziet dat juist in de ik-maatschappij, waarin veel mensen alleen wonen, er een grote behoefte is aan verbinding. Bijvoorbeeld door woningen met een gezamenlijke tuin, of huizen die zo zijn opgesteld dat buren elkaar vaak zien en er automatisch sociale controle ontstaat. "Mensen willen gezien worden. Een sociale omgeving is uitermate belangrijk voor het welzijn."

In de wachtstand

Van de dertigjarigen heeft de helft geen vaste baan. Dat brengt niet alleen onzekerheid met zich mee, maar zorgt volgens de demograaf ook voor een daling van het aantal baby's. "Veel vrouwen zeggen: Ik vertik het om kinderen te krijgen zonder vaste baan. Een vaste baan, een eigen woning, een vaste relatie en kinderen krijgen. Alles wordt uitgesteld, het leven van millenials komt daardoor in de wachtstand."

De groei van het aantal inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee is volgens Latten te verklaren door de groei van het aantal inwoners in Rotterdam. Als het aantal inwoners van de stad en Zuid-Holland groeit, dan groeit het aantal eilandbewoners mee. Wat dat betreft doet Goeree-Overflakkee het aanmerkelijk beter dan regio's aan de randen van het land, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Groningen.

Wees zuinig op kleine huizen

Concrete adviezen voor de woningbouw op het eiland zijn: "Geef aandacht, daar gaat het steeds meer om. Dat is de basis voor een woningcorporatie. En concreet: wees voorzichtig met het slopen van kleine woningen, want daar komt steeds meer vraag naar. Veel mensen vinden een klein huis en een kleine tuin fijn. En zie duurzaamheid breder dan het plaatsen van zonnepanelen. Een duurzame samenleving ontstaat als mensen met elkaar in verbinding staan. Gedeelde ruimte zorgt voor aandacht. Bouw drie huizen in de tuin van een grote woning en laat bewoners hun tuin delen. Het gaat in de toekomst om aandacht!"