Afbeelding
Foto:

Wees loyaal, koop lokaal

Pakweg zestig jaar geleden kon je zelfs in de kleinste kernen op het eiland uitgebreid winkelen. In een dorp als Stad aan 't Haringvliet waren twee bakkers, twee slagers, twee melkboeren, een warenhuis, enzovoort. In totaal waren er in 'Stad' zeker twintig winkels. Die tijd is, net als in heel Nederland, voorbij. Alleen Oude-Tonge, Middelharnis en Ouddorp beschikken nog over een ruim winkelaanbod. Die plaatsen trekken ook klanten uit de omringende plaatsen.

Veel winkeliers en winkelcentra zijn op zoek naar het 'ei van Columbus' om klanten te verleiden om hun spullen lokaal aan te schaffen. Het principe is eenvoudig, als iedereen bij lokale aanbieders koopt, is dat goed voor het winkelbestand, de winkeliers, winkelpersoneel en uiteindelijk het hele dorp of regio.

Een greep uit de ideeën die elders worden toegepast. Door middel van een lokale munt blijft geld rondgaan in dezelfde regio en worden mensen bewuster van de lokale economie. Combineer het gemak van online met lokale aanbieders. Bookaroo is hiervan een recent voorbeeld. Op dit platform hebben consumenten net als bij Bol.com de keuze uit tienduizenden boeken. De bestelde boeken worden vervolgens opgestuurd of thuisgebracht door een lokale boekwinkel, de omzet komt dus in de kassa van de boekwinkel 'om de hoek' en niet bij Nederlands grootste warenhuis. Andere winkeliers in één gebied steken de koppen bij elkaar en maken samen één webwinkel. De consument kan dan net als in het winkelcentrum op een plek allerlei verschillende producten kopen. Een lokaal bedrijf brengt de bestelde spullen rond.