Afbeelding
Foto:

Victoriahal: De industrie kwam in Dirkslands tuun

De opening was een belangrijke gebeurtenis in de historie van Victoria in Dirksland. Maar niet het begin van die historie. In 1955 was namelijk al een inpakafdeling van de fabriek van start gegaan in gebouw Odeon aan de Voorstraat. 27 Flakkeese Victoriameisjes begonnen er met het verpakken van holle chocoladefiguren, zoals Sinterklazen en Paashazen. Het Eilanden-Nieuws kopte met 'Industrievestiging in Dirksland'.

De fabriek uit Dordrecht kwam naar Goeree-Overflakkee omdat daar veel arbeidskrachten waren. Het gemeentebestuur van Dirksland was zeer blij met deze nieuwe vorm van werkgelegenheid. Door de mechanisatie was er immers op het land lang niet altijd meer werk te vinden.

Vlugge vingers

"Meisjes, die nu nog in het land werken, kunnen van deze arbeid ontheven worden en hier in een gezellige sfeer prettig werk vinden", schreef het Eilanden-Nieuws. "Er zal het gehele jaar door volop werk zijn, waarbij méér zal kunnen worden verdiend dan dat meisjes een periode op het land werken.

Bij het flinke aanvangsloon komt ook nog het tariefwerk, dat voor vlugge vingers circa f. 5,- per week extra kan bedragen. Bovendien zijn de sociale voorzieningen (…) prima en heeft men recht op een dag vacantie per maand."

Al binnen een jaar ontstond bij Victoria de behoefte om de werkzaamheden in Dirksland uit te breiden. De directie had daarbij niet alleen de afdeling verpakking op het oog, maar ook de biscuitfabricage. Het resultaat was de Victoriahal, gebouwd op een perceel bouwgrond "buiten de bebouwde kom en toch onder de rook van Dirksland".

In de fabriekshal aan de Philipshoofjesweg was plaats voor circa 125 werknemers, waaronder 85 inpakmeisjes. In 1958 ging de tweede bedrijfshal open en in 1962 de derde, waardoor Odeon niet meer nodig was.

Groei, groei, groei. Vanaf de start in 1955 floreerde Victoria op Goeree-Overflakkee. Maar nog geen vijf jaar na de opening van de derde hal, was het voorbij. Victoria beëindigde de werkzaamheden in Dirksland per 26 mei 1967. De directie gaf er de voorkeur aan om de productie in Dordrecht te concentreren. Daar was door automatisering meer ruimte ontstaan.

44 inpaksters, 20 fabrieksarbeiders, een administratieve kracht, en een leidinggevende verloren hun werk. De hal werd in 1973 voor 260.000 gulden eigendom van de gemeente. Victoria is in 1977 met Liga samengevoegd tot Lu, General Biscuits Nederland B.V., en opereert sinds 1986 onder de vleugels van Danone.

De hal, die bekendstaat als de Vic, is het onderkomen van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) en herbergt ook de Dirkslandse brandweer. Een deel van de hal dient als opslag van de gemeente.

Afbeelding