Urgentiebesef

Er wordt een bijna volledige ombouw in onze energiebehoefte voorgesteld, te realiseren in 30 jaar. Op korte termijn zouden er kolencentrales moeten worden gesloten. Kortom, er is heel wat aangekondigd, maar zal het ook zo'n vaart lopen? Elk besef van urgentie ontbreekt, denk ik. Dus het is nog maar de vraag.

Maar laat ik eerst nog maar eens opschrijven waar het om gaat. Het gaat niet om zuinigheid met energiebronnen. Daar is iedereen voor. Olie is beperkt beschikbaar en dus moeten we daar zuinig mee zijn. Het gaat ook niet om zorg voor het milieu want heel veel plastic in de oceaan of fosfaten van waspoeder is niet goed. Ook daar is ieder het wel over eens. Zuinigheid en zorg voor het milieu zijn goede zaken waar we meer en meer aandacht aan gaan geven. Prima. Maar het gaat om co2 reductie. De gedachte is dat door te veel broeikasgas, wat op zichzelf best een goede zaak is, het klimaat op een verkeerde manier verandert. Dus daar moeten we dan wat aan gaan doen. Het is maar de vraag of het klimaat werkelijk door de toename van de co2 zo erg verandert. Het zou ook kunnen dat er andere factoren zijn. Dat is wel waarschijnlijk, want co2 is de laatste eeuwen steeds een beetje toegenomen, terwijl het klimaat niet steeds verder in een bepaalde richting is veranderd. De wetenschappers verschillen van oordeel over de vraag in hoeverre co2 het klimaat beïnvloed. De metingen zijn nogal verschillend.

In de tweede plaats blijkt dan Nederland maar heel weinig kan doen aan reductie van broeikasgas. We kunnen natuurlijk de vijf kolencentrales gaan sluiten, maar als er in China en India dagelijks dergelijke centrales worden geopend, dan heeft wat we doen in Nederland weinig nut. Bovendien kost het miljarden euro's. Het is niet goed in te zien waarom we in ons land veel geld moeten gaan uitgeven als andere landen gewoon doorgaan met co2 te produceren. Dat is symboolpolitiek waar geen mens beter van wordt. Bovendien kosten allerlei maatregelen handenvol geld. De rijke mensen zullen dat wellicht kunnen betalen, maar de lagere inkomens zijn wel de dupe. De Tesla is een mooie, maar ook dure auto, waar lang niet iedereen een exemplaar van kan aanschaffen. Trouwens, we kunnen ook heel wat co2 reductie bereiken door de maximum snelheid op de rijkswegen aan te passen naar 100 km. Je vraagt je af waarom een dergelijke simpele maatregel, die zo in te voeren is, niet wordt genomen. Kennelijk is daar geen politiek draagvlak voor.

Dat brengt bij de gedachte dat er waarschijnlijk weinig urgentiebesef is in onze samenleving. De meeste mensen vinden het prima, zolang het maar geen geld of vrijheid gaat kosten. De regering vaart ook een beetje die koers. Het moet allemaal langzaam en we moeten er vooral niet te veel van merken. Toch is er waarschijnlijk wel een poging om dingen wat aan te dikken. De laatste tijd worden we voortdurend door het KNMI herinnerd aan moeilijke weersomstandigheden. Kijk, we hebben in juni een paar ware dagen gehad. Er werd prominent bericht van gedaan. Allerlei codes zijn ook opgesteld. En de relatie met de klimaatverandering werd gelegd. Dat het in de maand mei een stuk kouder was dan gemiddeld, werd veel minder prominent onder de aandacht gebracht. Het past ook niet in het plaatje, de grote veranderingen in het klimaat. Kortom, enige nuchterheid zou in deze hele discussie niet misplaatst zijn. Een klein land moet geen rare dingen doen, want door geld over de balk te gooien ontstaat verspilling en geen beter klimaat.