Afbeelding
Foto:

RGO-leerlingen ISK geslaagd voor diploma Staatsexamen NT2 I

MIDDELHARNIS - De RGO is bijzonder trots op Naomi en Hamza, twee leerlingen uit de Internationale Schakelklas. Zij hebben in de afgelopen periode heel hard gestudeerd en zijn voor alle onderdelen van het Staatsexamen I geslaagd. Zij vervolgen hun opleiding resp. bij Albeda/Oude-Tonge (bedrijfsadministratie niveau 4) en Lentiz/RGOMiddelharnis (dierverzorging niveau 2).

Naomi en Hamza zijn net als veel andere leerlingen uit andere landen naar de RGO gekomen om daar in een speciale Internationale Schakelklas onderwijs te krijgen.
De RGO biedt sinds een aantal jaren vluchtelingen en immigranten in de regio de mogelijkheid om dichtbij huis de Nederlandse taal te leren en voortgezet onderwijs te volgen. Een aantal docenten heeft de speciale opleiding 'Nederlands als tweede taal' gevolgd om deze leerlingen te onderwijzen in de Nederlandse taal en cultuur. Naast het vak Nederlands volgen deze leerlingen in de beginperiode ook gymlessen, beeldende vorming, muziek en drama. Als ze de Nederlandse taal goed genoeg beheersen wordt gekeken op welk niveau ze het beste passen in het Nederlandse onderwijs. Dat kan zijn op de RGO, door in te stromen in de reguliere klassen, of bijvoorbeeld op een mbo-opleiding in de regio.
Twee jaar geleden al werd een mavo-diploma uitgereikt aan een leerling die gestart was in de ISK-klas en dit schooljaar kan de school met heel veel trots het vwo-diploma uitreiken aan een leerling die 4 jaar geleden als Syrische vluchteling op de RGO binnenkwam!
De RGO wenst al deze kanjers heel veel succes met hun vervolgopleiding.

Examens tweede taal

De Staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) zijn de landelijke taalexamens voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Zij kunnen met het Diploma Staatsexamen NT2 laten zien dat zij de Nederlandse taal voldoende beheersen om in Nederland te kunnen werken of studeren.
De examens bestaan uit vier onderdelen: Lezen, Luisteren, Spreken en Schrijven. Het Staatsexamen NT2 is bedoeld voor mensen van 17 jaar en ouder. Zij hebben een andere moedertaal dan het Nederlands.