Na warme zaterdag aanmerkelijk koeler

Na een verrassend te koude meimaand te midden van een recordreeks met veel te warme maanden, loopt ook de maand juni weer helemaal in lijn met de warme maandtrend. Dankzij de komende zeer warme (tropische) dagen is het zelfs mogelijk dat juni 2019 nagenoeg recordwarm de boeken in zal gaan.

Dinsdag was voorlopig even het hoogtepunt van de warmtegolf met toptemperaturen rond 35 graden. Gelukkig stroomde op woensdag aanmerkelijk minder warme lucht toe, met aangename zomerse temperaturen. Tot en met vrijdag is het aangenaam juniweer met middagtemperaturen die amper tot de 20 graden geraken. Er waait een verfrissende zeewind bij en het is daarbij meest zeer zonnig. In het weekend krijgen we te maken met de volgende warmte-opstoot uit Frankrijk en is het weer 30 graden

Vorige week leek het er nog even op dat ook wij in Nederland te maken zouden krijgen met extreem warme lucht waarbij het Nederlandse temperatuurrecord (38,6 graden) wel eens gebroken zou kunnen worden. Die allerheetste luchtsoort komt er waarschijnlijk niet, maar blijft bivakkeren in Noord-Frankrijk en Belgiƫ. De bovenluchttemperaturen kunnen daar tijdelijk oplopen tot meer dan 25 graden op 1500 meter hoogte hetgeen eigenlijk nooit eerder is vertoond op zo'n relatief noordelijke breedtegraad. Zo'n 25 graden op 1500 meter hoogte betekent dat we er voor het leefniveau nog zo'n 15 graden bij mogen optellen. In de praktijk zou dat dus betekenen dat de maximale temperaturen in de buurt van de 40 graden kunnen uitkomen.

De hitte in het Midden van Europa en vooral in Frankrijk zal flink wat slachtoffers gaan geven (Frankrijk kan naar 44 graden gaan en dat zijn de recordwaarden voor dit land). Op de langere termijn blijft het overwegend goed tot zelfs uitstekend zomerweer in Zuid-Holland met begin juli weer nieuwe impulsen van hoge druk uit het zuidwesten. De echte warmte zal na het weekend het land wel uit zijn, maar met middagtemperaturen tussen 18 en 22 graden is het daarna heel aangenaam te noemen op de Eilanden. Uiteraard wordt een zeer drukke (hoogzomerse) zaterdag verwacht met dit weer. Tijdens de eerste juliweek zal de neerslagkans iets toenemen: er kan dus een enkele bui langskomen.