Afbeelding
Foto:

Verborgen zegen in beproeving in kruis

In dit boekje gaat ds. Harinck op een Bijbelse en praktische wijze om met de beproeving, want de Bijbel spreekt vaak over beproeving en kruis dragen, over worstelingen, die mensen hadden met krommingen op de levensweg. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de Schrift, maar ook naar getuigenissen uit het verleden. Zo geeft de auteur op pastorale wijze aandacht aan dit tere, maar ook praktische onderwerp.
Ds. W. Harinck (1958) is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Utrecht. Daarvoor diende hij de gemeenten van Kapelle-Biezelinge, Woerden en Moerkapelle.
In het Woord vooraf geeft hij aan hoe hij tot het schrijven van dit boekje is gekomen: de Bijbel spreekt vaak over dit onderwerp en ook in het leven Gods kinderen is kruis dragen en beproeving een levende werkelijkheid. Hij kent ook deze worsteling in zijn eigen leven. Door genade mag hij uit ondervinding weten dat het onderwijs van de Heere door Zijn Woord juist in zulke tijd van strijd en beproeving dierbaar is. Daarover wilde hij graag schrijven. Het trof hem opnieuw dat het een steeds terugkerend thema is in de prediking en het onderwijs van reformatoren, puriteinen en oudvaders.
Zo wordt er een verborgen zegen gevonden in beproeving en kruis. Dit brengt de christen dichter bij Christus, maakt losser van de wereld, bewerkt het afzien van onszelf en doet volkomen hopen op Gods genade. Dan alleen is het waar: 'Het is goed voor mij verdrukt te zijn geweest (Psalm. 119:36 berijmd)

Hoe is het boek opgebouwd?

In acht hoofdstukjes, die allen iets laten zien van de beproeving: beproefd geloof, beproevingen in het Oude en Nieuwe Testament, waarin God beproeft, het raadsel van de beproeving, het doel van de beproeving, tot verheerlijking van God en de uitkomst in de beproeving.
Ds. Harinck begint met een tekst uit 1 Petrus 1:7: 'Opdat de beproeving uws geloofs, die veel kostelijker is dan van het goud, hetwelk vergaat en door het vuur beproefd wordt, bevonden worden te zijn tot lof en eer en heerlijkheid, in de openbaring van Jezus Christus.'
Petrus rekent de beproeving van het geloof kostbaarder te zijn dan het goud. Wat een bijzondere rekenkunde! De apostel plaatst de geloofsbeproeving in de rij van de grote dierbaarheden van God en het Evangelie. Hij noemt Christus dierbaar. Hij noemt het geloof dierbaar. Ook noem hij hier de beproeving van het geloof dierbaar.
Telkens geeft de schrijver ons ook citaten van oudvaders en puriteinen, die ons tot nadenken stemmen, zoals van Stephen Charnock (1628 – 1680): 'Dikwijls leren wij meer onder de roede die ons slaat dan onder de staf die ons vertroost'
Ds. Harinck gaat ook in op het verschil tussen verzoeking en beproeving. Is de opdracht om Izak te offeren voor Abraham een verzoeking of een beproeving geweest? De Statenvertaling vertaalt hier met 'verzoeken'(nasah). De kanttekening is uitvoerig en legt het als volgt uit: 'God verzoekt de Zijnen als Hij een proef neemt van hun zwakheid of deugd, om door derzelver openbaring hen te vernederen, of te verheerlijken. Wat Abraham aangaat, God kende hem volkomenlijk, maar wilde zijn sterk geloof en ongeveinsde gehoorzaamheid op een bijzondere wijze, tot Zijn eer, mitsgaders ten beste van Abraham en Zijn ganse kerk, openbaren.
Het is verleidelijk om nog meer te citeren, maar beter is het om zelf het boek aan te schaffen, te lezen, te herlezen te mediteren. Toch nog een enkele opmerking van Jonathan Edwards als hij schrijft: 'De rijkste momenten van mijn leven waren niet die waarin ik worstelde met mijn eigen zaligheid, maar die waarin ik werd gebracht in de gemeenschap met God en Zijn schoonheid mocht aanschouwen en verlangde naar Zijn heerlijkheid.' Het zijn tijden waarin we belijden dat alles wat de Heere doet goed is. Ook in de wegen van beproeving en kruis: 'De HEER' is recht, in al Zijn weg en werk; Zijn goedheid kent in 't gans heelal geen perk.'
Het is waar wat de Heere Jezus zegt: 'Wat Ik doe, weet gij nu niet, maar gij zult het na dezen verstaan. En toch… door het geloof alleen, door genade alleen, door de Schrift alleen, door Christus alleen, geloof ik dat alle dingen medewerken ten goede degenen die Hem liefhebben. Soli Deo Gloria.
Neem en lees! Dit is Schriftuurlijk – bevindelijk onderwijs.

Naar aanleiding van: Verborgen zegen in beproeving en kruis door ds. W. Harinck, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nr. 9. 789.033.129.568; Prijs € 14,90