Afbeelding
Foto:

Gebiedsontwikkeling Vrijheidsweg en Duinen van Goeree feestelijk afgerond

Er is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het duingebied aan de noordkant van Ouddorp en het resultaat is nu voor iedereen zichtbaar: een open duingebied dat de goedkeuring van velen kan wegdragen. In de Houten Kaap op het terrein van Ouddorps Duin waren woensdag vertegenwoordigers van de verschillende instanties bijeen om het project officieel af te sluiten en het gebied te openen. Voordat de openingshandeling kon worden verricht heette wethouder Peter Feller het gezelschap welkom. Hij verzekerde dat het college van Goeree-Overflakkee trots is over het resultaat dat tot stand gekomen is door de nauwe samenwerking van een groot aantal partijen, zoals de gemeente, de provincie, Natuurmonumenten, de gemeente Rotterdam, de recreatieondernemers, de grondeigenaren en de Dorpsraad. Feller verzekerde dat de samenwerking heel goed is geweest en dat het resultaat niet alleen duinbehoud is, maar ook duinbeleving is geworden. "Het was geen eenvoudige klus, maar het is allemaal goed gekomen", aldus Feller. Hij herinnert zich dat er veel scepsis was onder de bevolking maar dat hij nu regelmatig hoort dat het resultaat 'buutengeweun' is. Dit komt omdat de tunnel van duindoorns heeft plaatsgemaakt voor een prachtig open duingebied dat ook door de passanten nu echt beleefd wordt. Verder noemde Feller het gebied een mooie en vitale aanvulling op het toeristisch product van de gemeenten. De doelen waren onder meer duinbeleving, verbinding tussen het dorp en de duinen en dat is volgens hem gelukt. De inrichting van dit gebied is hier een soort afspiegeling van wat de gemeente nastreeft: landschaps- en natuurontwikkeling met elkaar in evenwicht.

Lof

De Commissaris van de Koning - portefeuillehouder Goeree-Overflakkee tot er een nieuw college is - ging terug in de geschiedenis toen het Integraal Ruimte Programma voor Goeree-Overflakkee werd opgesteld (IRP). De vraag voor de provincie was: "hoe kunnen we het beste meehelpen met het ontwikkelen van het gebied. Het in nauwe samenwerking met de belanghebbenden opgesteld IRP is na de herindeling van start gegaan. Volgens Jaap Smit is het bestempelen als 'krimpregio' de beste manier om iets los te maken in een gebied. Er zijn daardoor op het eiland heel wat ontwikkelingen gestart en initiatieven ontplooid. Complimenten waren er voor de Goereese aanpak. Ook de Commissaris onderstreept het belang van de integrale aanpak in dezen. "Met elkaar de handen aan de ploeg. Dat is de kracht van het gebiedsprogramma."

Paneldiscussie

Hans Kleij, programmadirecteur van de provincie noemde Goeree-Overflakkee een "parel in de provincie en bij dit imago past ook de Gebiedsontwikkeling Vrijheidsweg". Dit als voorbeeld voor andere gemeenten, hij noemde ook dat eerder al de kustversterking van het Flaauwe werk als voorbeeld fungeerde voor vergelijkbare klussen in andere gemeenten. Goeree-Overflakkee fungeerde hierbij volgens hem als frontgemeente.

De heer Kleij leidde een korte paneldiscussie waaraan een aantal ondernemers en bestuurders deelnamen. Tijdens de discussie pleitte de Commissaris er voor dat men ook verder integraal gaat kijken wat het gebied nodig heeft. "Dan kun je beter ontwikkelingen op elkaar afstemmen". Simone Baaijens van de Houten Kaap sprak haar waardering uit voor de ontwikkelingen in het gebied. "Het openmaken van het terrein geeft recreanten als ze aankomen rijden over de Vrijheidsweg al vlug het vakantiegevoel". Wethouder Daan Markwat liet in de discussie weten dat hij trots is op het gewenste resultaat. Leek men eerst op de Vrijheidsweg op een racebaan in een tunnel van duindoorns te rijden. Nu rijdt men in een open duingebied waarin - doordat er veel te beleven - men automatisch langzaam gaat rijden.

Positieve reacties

Jeroen den Hollander onderstreepte het belang van het gebied. Hij verzekert dat hij als recreatieondernemer ook buiten het eigen park kijkt. "Je gasten wil je niet alleen blij maken op het eigen terrein". Hij had dan ook complimenten voor het bereikte resultaat langs de Vrijheidsweg. Hij gaf aan veel positieve reacties van klanten aan de balie te krijgen.

Gebiedsmanager Ralf Joosse van Natuurmonumenten legt uit dat Natuurmonumenten er alles aan doet om de natuur beter en beleefbaar te maken. Hij prees ook de integraliteit om samen met de andere partijen om hier de duinen te herstellen. Kruiden krijgen meer ruimte en zorgen voor variaties in het gebied. Verder noemde hij het aanleggen van het beleefduin waardoor kinderen onderweg van de parkeerplaatsen naar het strand al iets van het strand kunnen beleven.

Het gezelschap begaf zich vervolgens naar buiten voor de officiële openingshandeling. Het lint werd doorgeknipt bij één van de duinmeertjes die in verbinding komen met de salamanderroute, dat is een lint van slootjes en beekjes dat zich over een deel van het Ouddorpse duingebied uitstrekt. Aansluitend was er gelegenheid voor een wandeling door het gebied. Onderweg werd door Ted Sluijter van Natuurmonumenten uitleg gegeven bij het resultaat van de werkzaamheden en werd duidelijk het verschil aangegeven tussen het oude en het nieuwe duin, waarin vooral in het laatste allerlei mogelijkheden zijn tot beleving.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding