Afbeelding
Foto:

Kofjekokertje en koeienwachtertje brengen geschiedenis tot leven

Het geheim van een goed educatief project. Het Kunstgebouw hield in 2016 een cursus met die titel met als doel de samenwerking tussen musea en andere culturele organisaties en het basisonderwijs te verbeteren en samen tot Cultuuronderwijs met Kwaliteit te komen. Het Streekmuseum haakte aan en twee vrijwilligsters, Jeanette Braber en Caroline Melissant, lieten zich opleiden.

Het resultaat is 'Waar het Water het Land raakt'. Het laat kinderen van 9 en 10 jaar (groep 5 en 6) op een attractieve en interactieve manier kennismaken met de economische pijlers van het eiland door de eeuwen heen: visserij en landbouw. Het kofjekokertje is de centrale figuur voor de visserij, het koeienwachtertje voor de landbouw. De kinderen krijgen meer te weten over het leven en het werken op het water en op het land, toegespitst op de tijd van ongeveer een eeuw geleden.

Levertraan…

Het lesprogramma, dat is opgezet met professionele ondersteuning van het Kunstgebouw, bestaat uit een inleiding voor de klas én een bezoek aan het Streekmuseum. Het is uitgeprobeerd op openbare basisschool Roxenisse in Melissant. Een proef die een groot succes bleek. De informatie is in de klas te downloaden op het digiboard en er zijn ook leskisten samengesteld. De kinderen krijgen verschillende opdrachten, zoals het naschilderen van een stilleven, het proeven van scheepsbeschuit, het maken van een vloerpuzzel en het malen van koffie. En, jawel, het proeven van levertraan…

"De kinderen waren heel enthousiast", blikt Jeanette Braber terug op het bezoek van de Roxenisse-leerlingen aan het Streekmuseum. "En ze werden steeds nieuwsgieriger. De kinderen waren ook heel erg bezig met het uitvoeren van hun opdrachten. Het was echt een belevenis. Met dit lesprogramma breng je de geschiedenis van het eiland duidelijk tot leven."

Vanaf het nieuwe schooljaar is 'Waar het Water het Land raakt' beschikbaar voor alle groepen 5 en 6 op Goeree-Overflakkee. Het lesprogramma is kant-en-klaar en mede dankzij een financiële bijdrage van de gemeente tot stand gekomen.

Afbeelding
Afbeelding