Er wordt nagedacht over een catalogus met alle geschenkwoningen op het eiland. Deze woningen staan in de Pr. Margrietstraat in Middelharnis.
Er wordt nagedacht over een catalogus met alle geschenkwoningen op het eiland. Deze woningen staan in de Pr. Margrietstraat in Middelharnis. Foto:

Plannen voor erfgoedprojecten in 2020

Er zijn in totaal negen plannen ingediend om in 2020 voor subsidie van de provincie in aanmerking te komen. Of Zuid-Holland de aanvragen honoreert, zal later dit jaar blijken. Vast staat dat er in totaal meer subsidie is aangevraagd dan er beschikbaar is voor de Erfgoedlijn. Mogelijk zijn er nog andere potjes om geld uit te putten.

Ceres

Het is nog niet helemaal rond, maar het is de bedoeling dat het pakhuis van de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp het nieuwe onderkomen wordt voor bierbrouwerij Solaes. In het pakhuis, dat eerder een basisrestauratie heeft ondergaan met financiƫle ondersteuning vanuit de Erfgoedlijn, komen de brouwketels te staan en krijgen bezoekers de mogelijkheid om het brouwproces te bekijken.

Aart Spoon van Spoon Bouwrestauratie: "De Ceres is de enige cichoreifabriek die nog intact is. We willen een toeristische trekpleister van het gebouw maken." Dat past in het beleid om monumentale panden te behouden en te benutten, zo maakte wethouder en Erfgoedtafelvoorzitter Daan Markwat duidelijk. Spoon is in onderhandeling met Ceres-eigenaar BPD om het pand over te nemen.

Fort

De restauratie van de geschutstoren van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat is begonnen. Ook de aanleg van de toegangsbrug staat op stapel. Nu wil de gemeente in aanvulling daarop ook de entree van het fort een facelift geven. Het gaat om de poort, poterne geheten, het plein, de opstelplaatsen voor het geschut en de grondlichamen met de bunkers.

Over de herbestemming van het fort is nog niets concreets te zeggen. Wethouder Markwat meldde dat er gesprekken gaande zijn. Aan de Erfgoedtafel kwam het idee op om het publiek meer te betrekken bij de restauratie van het fort, bijvoorbeeld door rondleidingen, foto's of een 'dagje schilderen' (zoals ooit in Rotterdam plaatsvond bij de aanleg van de Blaaktunnel). Een website is in de maak.

Een ander plan waarvoor subsidie nodig is van de provincie, betreft de communicatie. Die is erop gericht het publieksbereik van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee te vergroten. Dat zou moeten gebeuren via onder meer het Erfgoedmagazine, een publieksevent op Open Monumentendag, een nieuw te ontwikkelen Reisgids Goeree-Overflakkee en excursies voor het publiek. Ook het organiseren van een tour langs het eilandelijke erfgoed voor recreatieondernemers staat in de aanvraag.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft een aanvraag ingediend om meer Duitse toeristen te trekken. Zo zou er bijvoorbeeld een vertaling in het Duits moeten komen van de VR-beleving van de Watersnoodramp en het aanpassen van de informatie op de touchscreens. Het Streekmuseum, dat onderweg is geregistreerd museum te worden, wil meer aandacht voor Duitstaligen, omdat die nu alleen informatie krijgen in het Nederlands (en Flakkees), terwijl zij toch 10 procent van het totaalaantal bezoekers vormen. Het museum denkt ook aan verruiming van de openingstijden, maar heeft dan wel meer vrijwilligers nodig.

Kreken

Het historische krekenstelsel van Goeree-Overflakkee is recent in kaart gebracht. Nu denkt de gemeente aan een vervolg. Dat bestaat uit het restaureren van de duiker bij de Wildemanskreek in Sommelsdijk en het vervangen van het hekwerk ter hoogte van de Oudelandsedijk aldaar. Verder moeten er naamstenen komen bij alle 38 kreken en bij enkele kreken of havenkanalen gedichten van de Reizende Dichters. Overigens kwam aan de Erfgoedtafel ook de melding dat er eveneens een gedicht aan de gevel van het gemeentehuis komt. Het gaat om het gedicht waarmee Frouke Bienefelt de Rabobank Cultuurprijs won.

Geschenkwoningen

Tot slot is er subsidie aangevraagd voor het herstel van de kademuren en de doorlaat naar het Spuiplein in Middelharnis en voor aandacht voor de geschenkwoningen, die na de Watersnoodramp op Goeree-Overflakkee zijn geplaatst. Die aandacht zou kunnen bestaan uit een catalogus van alle bestaande en verdwenen geschenkwoningen of een route langs die woningen. Van de 102 geschonken woningen zijn er nog 59. Ze staan verspreid over het eiland. Twintig woningen zijn beschermd.