Afbeelding
Foto:

Voetballen zonder bal

"Weet je wat het is, hij kan ook voetballen zonder bal." Op de radio worden de prestaties van een voetballer geanalyseerd. Het gesprek boeit mij niet, maar het is een zinnetje dat ik niet meer uit mijn hoofd krijg. Voetballen zonder bal lijkt mij net zo doeltreffend als koken zonder voedsel. Golfen zonder stick. Een discussie met maar één deelnemer, of golfsurfen op het Grevelingenmeer.

Taal en sport is een heerlijke combinatie. Luisteren naar gesprekken over sport vind ik meestal interessanter dan de sport zelf. Op de radio gaat het even later over tussen de linies voetballen. Ik zie dan gelijk een slagveld voor me, waarbij soldaten tussen de beschietingen door een potje voetballen. De vijand kijkt rustig toe vanuit de vijandelijke linie.

Ook het wielrennen staat bol van bijzondere taal. Zo zei een amateurrenner onlangs terloops dat er aan de boom werd geschud. Aan de boom geschud, vroeg ik enigzins verward. Dat wil zeggen dat het tempo in het peloton wordt opgevoerd, waardoor de zwakste renners worden afgeschud. Stoempen staat voor wielrenners die op 'domme kracht' doorstampen op de pedalen. En dan hebben we ook nog kuitenbijters, klasbakken, klevers, koekenbakkers, linkeballen, pedaalridders, tempobeulen, waterdragers, berggeiten, gangmakers en putjesrijders. De overeenkomst, ze zijn allemaal nergens zonder fiets. Maar misschien zit ik er helemaal naast, want als je kunt voetballen zonder bal, dan moet wielrennen zonder fiets ook lukken.