Afbeelding
Foto:

Afzien voor het goede doel

In 2015 doneerden huishoudens gemiddeld ruim € 350,- aan goede doelen. Dat is 0,69 % van het besteedbaar inkomen. Met andere woorden, van iedere honderd euro wordt 69 cent aan een goed doel gegeven, in de jaren '90 was dat nog bijna een euro. Volgens onderzoek van Geven in Nederland geven bepaalde groepen meer aan goede doelen. Zo geven ouderen meer dan jongeren, hogeropgeleiden meer dan laagopgeleiden, rijken meer dan armen en kerkelijke mensen meer dan niet-kerkelijken. Met name protestanten zijn gulle gevers, volgens verschillende onderzoeken.

Inkomsten van goede doelen bestaan niet alleen uit de collectant die overal aanbelt, maar ook uit giften van bedrijven, periodieke giften door particulieren, de opbrengsten van sponsoracties, loterijen, nalatenschappen en subsidies. De laatste jaren wordt het inzamelen van geld steeds vaker gekoppeld aan het leveren van een (buitengewone) inspanning. Op social media delen veel mensen hun actie waarmee ze geld inzamelen. Fietsen, wandelen, steppen, hardlopen, trap lopen, zwemmen, hartje winter naar de Noordkaap rijden en nog veel meer.

Vrijgevige miljardairs

Mensen met extreem veel geld kunnen veel doneren aan goede doelen. En dat gebeurt ook, bij de beweging The giving pledge zijn ruim 200 miljardairs aangesloten uit 23 verschillende landen. Die beloven allemaal minstens de helft van hun vermogen weg te geven. De bekendste zijn Bill en Melinda Gates. De oprichter van Microsoft en zijn vrouw zijn fulltime bezig om te werken aan een wereld met minder ongelijkheid.