Bedrijventerreinen raken vol

Interessant is het hoofdstuk Geactualiseerde grondexploitaties. Januari 2019 telt de gemeente acht actieve grondexploitaties. Vijf grondexploitaties hebben betrekking op woningbouw (Westplaat Middelharnis, voormalig Gemeentewerf Middelharnis, Prinsesselaan Sommelsdijk, Oranjeweg Achthuizen en Welgelegen Ouddorp). Drie grondexploitaties betreffen bedrijventerreinen (Korteweg Stellendam, Oostplaat III Middelharnis en Zuidelijke Randweg Middelharnis).

Door Jaap Ruizeveld

Voordeel op eindwaarde

Met uitzondering van de grondexploitatie Voormalige Gemeentewerf Middelharnis sluiten alle grondexploitaties met een verwacht voordelig exploitatieresultaat op eindwaarde.
De grondexploitatie Voormalige Gemeentewerf Middelharnis is een concreet voorbeeld van een grondbeleid waarin wordt gezocht naar de balans tussen financieel en maatschappelijk rendement. Al bij aanvang van dit project was bekend dat het financieel resultaat negatief zou zijn. Daar staat als positief maatschappelijk rendement tegenover dat dit project een grote kwaliteitsimpuls geeft aan de beleving van het havenkwartier Middelharnis. Deze grondexploitatie verloop conform prognose.

Beperkte ruimte

P.C. Grinwis (SGP) maakte zich zorgen over de beperkte ruimte die er, zeker op de Kop van het eiland, nog is voor bedrijfsvestiging. Hij gaf aan dat terrein Korteweg Stellendam bijna is uitverkocht. In het oostelijk deel van het eiland is bedrijventerrein Oostflakkee / Oude-Tonge ook al ver ingevuld. De woorden werden onderstreept door Ellen Nijssen (VVD). Beide politici hanteerden daarbij de eilandelijke ontwikkeling op lange termijn. Vanuit het college werd aangegeven dat gekeken wordt wat de vraagkant van bedrijven is en wat voor aanbod van gronden daar tegenover staat. Herstructureren is een insteek. Het moet worden onderzocht. Spreiding lijkt moeilijk.