Kadernota vormt start voor opstellen begroting

Voor de eerste zogenoemde beeldvormende gespreksfase bood het college de gemeenteraad de Kadernota 2020 aan. Met daarbij een waslijst aan antwoorden op schriftelijk gestelde vragen die fracties hadden ingediend. Bovendien was er ambtelijk nog een visuele presentatie en toelichting.

Door Jaap Ruizeveld

Het is mogelijk dat de nota wellicht al op 4 juli kan worden vastgesteld. Het gaat hier om een jaarlijkse afzonderlijke nota waarin de hoofdpunten van beleid en de financiële kaders voor de periode 2020 tot en met 2023 worden aangegeven. De Kadernota vormt de start voor het opstellen van de programmabegroting 2020, die het college graag (evenals in 2019) ziet als een anticiperende begroting.

De indeling van de Kadernota 2020 is gebaseerd op 15 thema's van de programmabegroting. Per thema worden de belangrijkste ontwikkelingen weergegeven en is het financiële perspectief geschetst. Ook wordt informatie verstrekt over verkoop aandelen Eneco, de fasering van de investeringsplanning en een statusoverzicht PM-posten.

Vizier

Voor de korte termijn richt het college zich op 4 items.
1. Omgeving en mobiliteit, continuïteit in nieuwe bouwprojecten en lopende gebiedsontwikkelingen. Dit met aandacht voor de Oostkant van de gemeente. 2. Sociale (en economische) vitaliteit, uitvoering onderwijshuisvestingplan, startnotitie zwembadvisie en bredere inzet op ondermijning. 3. Economische groei, duurzaamheid en innovatie, bedrijvigheid, verduurzamen (gemeentelijk) vastgoed, grondstoffenbeleid en keuzes in prioritering initiatieven duurzaamheid. 4. Sociaal domein met als prioriteiten verdere inzet op Paulina.nu, vormen van respijtzorg en helderheid bieden wat binnen het sociaal domein wettelijk verplicht is en wat keuzes zijn. Als kanttekening geeft het college in de Kadernota aan dat er in de prognose nog geen sluitende begroting is en dat er de komende maanden een inspanningsverplichting nodig is om structureel een sluitende begroting te bereiken. Inzetten van de Eneco-gelden als dekkingsmiddel zou hiervoor één van de mogelijkheden kunnen zijn.