Motel De Goede Reede in Stellendam. (Wim van Vossen Fotografie)
Motel De Goede Reede in Stellendam. (Wim van Vossen Fotografie) Foto:

Raad boog zich beeldvormend over dossier 'Permanente bewoning recreatieparken'

Vier insprekers hadden over dit onderwerp spreektijd aangevraagd. Zij brachten hun individuele zorgen en persoonlijke opvattingen naar voren. Een ongekend groot aantal belangstellenden bezette niet alleen in de raadzaal maar ook in de aansluitende ruimte van het Rondeel alle beschikbare zitplaatsen. Het was duidelijk. Het dossier heeft veel impact.
De politici waren positief over de inhoud. Goed opgesteld en duidelijk. Toch ook in deze beeldvormende fase nog talrijke vragen.

Aanvullende vragen

Herweijer (SGP) vroeg expliciet hoe de verevening vorm wordt gegeven. Heintjes (VKGO) wees op de problematiek van huisvesting van arbeidsmigranten en wilde weten of op de parken naast de VVE ook de particulier in gesprekken was betrokken. PvdA (Eijkenduijn), Nijssen (VVD), Tuk (CU), Van der Meer (EVV), en Pijl (CDA) richtten zich o.a. op vragen over het fenomeen handhaving. Uit te voeren door de gemeente alleen of in contact met de VVE's op de parken? Wethouder Markwat gaf aan een pittig gesprek met de Provincie aan te willen gaan. Op basis van de recreatievisie is dit document opgesteld en als de raad op 4 juli aangeeft dat de voorgestelde route de juiste is dan is dat een extra steun in de rug stelde hij. Handhaving ligt primair bij de gemeente. Het is verder duidelijk dat er voor huisvesting van arbeidsmigranten beleid moet worden opgesteld. De thans beschikbare eenheden zijn niet toereikend om genoemde werknemers te kunnen opvangen.

Eén locatie

B. en w. geven aan dat bij instemming van de raad bij dit voorstel alleen bij motel De Goede Reede in Stellendam sprake is van huisvesting van werknemers. Dit is al toegestaan op basis van het bestemmingsplan. Opgemerkt wordt verder dat juist door de ligging de locatie Koningspleisterplaats Goedereede ook voor huisvesting van werknemers geschikt zou kunnen zijn. (In de praktijk wordt dit al veelvuldig als zodanig gebruikt). Maar het bestuur van deze locatie wil echter vol in zetten op de recreatieve functie en het college wil het bestuur deze kans bieden.

Aanloopfase

Voorjaar 2018 stelde de raad de Kadernota revitalisering van recreatieparken met onrechtmatige bewoning vast. In die nota werd beschreven op welke wijze de problematiek aangepakt kan worden en welke instrumenten daarvoor beschikbaar zijn. Met eigenaren / VVE's van 22 recreatieparken is hierover overleg gevoerd en is gekeken naar de recreatieve toekomst van de recreatieparken. Op de recreatieparken bij Oude-Tonge en Ooltgensplaat is gevraagd om permanente bewoning te legaliseren. Daarnaast is bij één recreatiepark in Herkingen sprake van de wens om in beperkte mate arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. Het college is hier geen voorstander van. Op de Kop van het eiland is er zonder uitzondering de wens om recreatief te blijven.

Verevening

In genoemde Kadernota is de optie van verevening genoemd om in te zetten bij transformatie van recreatieparken. Daar waar recreatieparken profiteren van een functiewijziging, dient een deel van dat profijt afgedragen te worden zodat andere recreatieparken daarmee geholpen kunnen worden. Uit onderzoeken in het land is gebleken dat bij het toestaan van permanente bewoning sprake is van een waardestijging van het object. In Harderwijk heeft de gemeenteraad deze optie vastgesteld om toe te passen.

Bijdrage leveren

Voorgesteld wordt om dit ook op Goeree-Overflakkee te ontwikkelen. De recreatieparken waar permanente bewoning wordt toegestaan gaan dus een bijdrage leveren. Dit kan ingezet worden om de infrastructuur van een recreatiepark te verbeteren (en daardoor geschikt te maken voor overdracht aan de gemeente) of om kwaliteitsverbetering op andere recreatieparken mogelijk te maken. Dit geldt niet voor de Kop van het eiland, daar is ruim voldoende recreatieve potentie om op basis van toekomstige revenuen investeringen in kwaliteitsverbeteringen te kunnen realiseren, zonder aanspraak te hoeven maken op het fonds.

Handhaven

De te kiezen optie heeft uiteraard gevolgen. Zo zal de gemeente actief handhaven op permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten. Enkele recreatieparken hebben de gemeente om ondersteuning bij uitvoering gevraagd. Situaties waarin sprake is van een persoonsgebonden beschikking worden gerespecteerd. Onder het hoofdstuk Huisvesting werknemers staat dat het hierbij gaat om bedrijfsmatige verhuur aan personen die hun hoofdverblijf elders hebben. De verblijfsduur mag niet langer zijn dan 12 maanden. Bij de functie Wonen / Dubbelbestemming wordt aangegeven dat bij Wonen de recreatiewoningen definitief uit de recreatieve markt worden gehaald. Ook hier is nog de onzekerheid wat de Provincie van deze aanpak vindt.

Per recreatiepark

Voorkeursopties /advies per recreatiepark: In Oude-Tonge, Villapark Krammer, Bungalowpark Oostflakkee, Waterrijk Suijssenwaarde (allen dubbelbestemming). Dit geldt ook voor de parken in Ooltgensplaat: De Ventjager, De Plaete, Weipolder en Volkerak. In Nieuwe-Tonge Laantje van Batttenoord (wonen). Recreatie voor de parken in Ouddorp (Alexanderpark, De Toekomst, Het Oude Nieuwland, Noordzeepark en Horrelshoogte). In Goedereede: De Goede Ree en Koningspleisterplaats. In Stellendam (recreatie) Buitenplaats onder de molen en huisvesting werknemers Motel De Goede Reede. Tenslotte in Herkingen recreatie voor de parken Herkingen, HerkingenWest, De Herkingse Zeedijk, Herkingen 3 en St.Jacob.