Weercolumn: Vooral in het weekend puik zomerweer

Ons land blijft ook de komende dagen bivakkeren in het grensgebied van de maritieme westelijke lucht en de continentaal tropische lucht die nog steeds aanwezig is boven het grootste deel van Europa.

Warmterecords waren er de afgelopen twee weken al op Corsica en in de omgeving van Berlijn.
Oostenrijk en Zwitserland stevenen ook af op de warmste junimaand die daar ooit is gemeten.
Op de vrijdag is het nog relatief koel bij een matige westenwind met zeker ook zonnige perioden. Vooral tijdens het aanstaande weekend komt er een nieuw hogedrukgebied boven onze omgeving. Dat geeft een weersverbetering en impliceert een zo goed als droog en tamelijk zonnig weekend. De middagtemperaturen zijn zonder meer aangenaam te noemen met 22 tot 26 graden in het zuidwesten van Nederland.
Voor zeilers en surfers is er helaas weinig wind op de zaterdag (meest zwak uit noord - tot noordoost).

Op maandagmiddag zou het dan weer eens richting de 30 graden kunnen gaan (en daarna nog warmer)
Enkele zeer warme dagen dus in het vooruitzicht in een junimaand die tot vandaag ruim 'n graad boven normaal zit. Waarschijnlijk zal deze maand zo'n twee graden boven de temperatuurnorm gaan uitkomen.
Rond het midden van de komende week komt een portie verzengende hitte uit Noord-Afrika die opstoomt richting vooral Zuid - en Midden-Europa. Op 27 juni zou een hete lob zelfs kunnen doorstoten tot de Benelux. De temperatuur op 1500 meter kan zelfs tegen de 25 graden gaan uitkomen. Uniek hoog is dat.

Dit houdt in dat je daar zo'n 15 graden bij kunt optellen, maar 40 graden op leefniveau kan bijna niet. Op dit moment zijn te verwachten middagtemperaturen rond 36 graden wel denkbaar rond woensdag/donderdag.
Mochten deze bijzonder warme ontwikkelingen echt gestalte gaan krijgen aanstaande week, zouden flinke delen van Europa wel eens de hittegolf van de eeuw kunnen bekomen! De meeste (van tevoren gemaakte) zomerprognoses van de diverse instituten gaan nog steeds uit van een warme (hoog)zomer in Europa.