Afbeelding
Foto:

Wie zijn wij?

Ds. P. van Ruitenburg studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht met hoofdvak Oude Testament en Hebreeuws en bijvakken uitlegkunde en didactiek. Daarna werd hij docent aan 'De Driestar'. Na lessen gevolgd te hebben aan de Theologische School te Rotterdam, werd hij achtereenvolgens predikant in de Gereformeerde Gemeenten te Meliskerke en Dordrecht. Sinds 1996 is hij verbonden aan de Netherlands Reformed Congregation van Chiliwack BC, Canada.

In het woord vooraf gaat de auteur in op het belang van de ziel, maar tegelijk ook dat in onze cultuur steeds minder rekening gehouden wordt met het lichaam. Beiden tellen steeds minder in onze samenleving. Een citaat van de schrijver zelf:

'Er is minder respect voor het ongeboren kind, voor de gehandicapte medemens, voor het biologisch mannelijk of vrouwelijk geslacht. Daarom worden we gedwongen dieper na te denken over onze identiteit, over wie wij mensen zijn, en wat we 'waard' zijn. Bijna iedereen geeft toe dat ongeboren kinderen menselijk zijn, maar wie gelooft er nog dat ze ook vanaf het begin personen zijn? Sommigen gaan erg ver en zeggen dat, zelfs als ongeboren kinderen al personen zijn, ze gedood mogen worden als ze de vrijheid en de ontwikkeling van de moeder in de weg staan. Je moet tussen twee kwaden kiezen, zo redeneert men. Een ander voorbeeld: vroeger wachtte men met het staken van de behandeling tot het moment dat iemand feitelijk gestorven was. Tegenwoordig wordt er gezegd dat iemand in vegeterende toestand geen persoon meer is en net zo goed als een ongeboren kind, gedood mag worden.'

Gods Woord leert ons dat het voluit bijbels is om te stellen dat naar onze onsterfelijke ziel ook het lichaam helemaal meetelt. Christenen hebben vaak ook een lage dunk van hun door God geschapen lichaam. Dat geldt ook voor hun gaven, talenten, intimiteit en gezondheid. God heeft de mens als geheel geschapen. Geest, ziel en lichaam zijn bedoeld als een harmonieus geheel. De Bijbelse opdracht is God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Is dat zo, als onszelf! Het is verkeerd om ons lichaam te haten en onszelf waardeloos te voelen. 'Helwaardig' zijn betekent niet dat we waardeloos zijn. We mogen er zijn!

Wat betekent het om mens te zijn? Hoeveel respect hebben we voor onszelf en voor anderen? Hoe ootmoedig en afhankelijk zijn we? Ds. Van Ruitenburg gaat met de lezers over deze vragen – en nog meer – nadenken bij een open Bijbel.

Hoofdstuk 1 gaat in hoofdzaak over de vraag: Hoe zijn we door God geschapen? Met als sub thema's: gelukkig God loven, goed geschapen naar Gods beeld, man of vrouw, het heilig huwelijk en natuurlijke of ingeschapen Godskennis.

Het tweede hoofdstuk laat zien hoe we door de zonde zijn geworden: sterfelijk, kinderen des toorns en… in zonden ontvangen.

Dan vinden we in het derde hoofdstuk: wie we door genade kunnen worden: uitverkoren, aangenomen, de nieuwe mens, het eigendom van Christus, een christen waardig, je lichaam aan God opofferen, biddend en lezen je weg gaan, menszijn in Psalm 139, hart en vlees.

De vraag waar we straks zullen zijn, wordt behandeld in hoofdstuk 4: Leven en dood, hemel of hel, de dood beter dan het leven? Altijd thuis zijn.

Een lezenswaardig boek, dat ik van harte kan aanbevelen. Realistisch naar twee kanten. We zijn mensen, op reis. Welke kant gaan we op?

Het boek eindigt met een gedicht van Jodocus van Lodenstein:

Hoog, omhoog, het hart naar boven,
Hier beneden is het niet!
't Ware leven, lieven loven
Is maar daar men Jezus ziet.
Wat men hoort of ziet op aard'
Is ons kost'lijk hart niet waard;
Wil men leven lieven, loven:
Hoog, omhoog, het hart naar boven!

Naar aanleiding van: 'Wie zijn wij?' Wat zegt de Bijbel over mensen, door ds. P. van Ruitenburg, een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nr. 9. 789.033.129.698; Prijs € 16,90