Het vissershaventje van Smögen.
Het vissershaventje van Smögen. Foto:

Schaalvergroting kan leiden tot winst in logistieke kosten en kwaliteit product

Immers Smögens Fisk Aution maakt gebruik van de Pefa clock en klanten van UFA hebben op basis van hun bankgarantie online toegang tot de kleinschalige veiling van deze plaats. In Smögen staat ook een innovatief nettenmakersbedrijf dat zich richt op selectieve visserijtechnieken en het schoonhouden van het mariene milieu. Het bedrijf FF Norden is de ontwikkelaar van het Zwedish grid. Een net met spijlen waar de garnalen/langoustines doorheen gaan, maar de overige vis niet. Recreatie en toerisme zijn inmiddels de belangrijkste economische pijlers in het dorp. Veel vakantiehuizen (alles van hout) stonden begin deze maand nog leeg, omdat het zomerseizoen later begint. Intense stilte overheerst. Je kan door de straatjes lopen (die allemaal naar het haventje leiden) zonder iemand tegen te komen. Vanuit de haven worden met ms. Soten rondvaarten georganiseerd langs de schilderachtige fjordenkust.

Door Jaap Ruizeveld

Positieve insteek

Zweden is een prachtig land, waar voor ondernemers - als je het aan durft - kansen liggen. Regels en voorschriften op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne maar ook voor bouwverordeningen lijken minder scherp dan in ons land. Daarom is het ook niet vreemd als je even van de snelweg af in Varekil als het ware op een achteraf gelegen terrein een aantal loodsen en bakken aantreft van waaruit Adriaan van de Plasse, Nederlander uit Yerseke, al enkele jaren zijn oesters, mosselen en andere zeevruchten, gecombineerd met toeristische activiteiten, in de markt zet. Er is veel concurrentie, maar Adriaan lijkt alle zorgen met een vrolijk informatief gesprekje weg te zetten. Hij ziet de toekomst hoopgevend/positief tegemoet. Een opmerking die wij op deze UFA-reis op meerdere locaties horen van de Zweedse sprekers. Wat dat inhoudt wordt er niet bij verteld. Managing director Johan van Nieuwenhuijzen (ook directeur van de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke) overhandigde Adriaan een bronzen beeldje 'De Mosselman'.

Fiskhamne

Het was elke morgen vroeg uit de veren voor de UFA-reisdeelnemers. Vele keren groter/omvangrijker dan Smögen is de visafslag in Göteborg. Hier wordt dagelijks rond 20 ton vis, schaal-en schelpdieren verhandeld. De wijze waarop dat gebeurt doet ouderwets aan. Vijf veilingmeesters rond de kisten met vis en de kopers/handelaren er omheen. Kijken is kopen, schreef ik in mijn eerste artikel deze week, en dat is het letterlijk ook. Geen transparante registratie. Geen geautomatiseerd systeem. Göteborg heeft zijn eigen invulling in zijn eigen veiling. Het gebied rond de visafslag (Fiskhamne) toont een grote verscheidenheid aan vishandelaren, verwerkers en aan de visserij gerelateerde bedrijven. Groothandel Bróderna Hanssons springt er uit. Ook tijdens rondleidingen in het innovatiecentrum kan je je niet aan de indruk onttrekken dat men soepeler omgaat met regels en voorschriften die in ons land zo maatgevend zijn.

Logistiek

Van Nieuwenhuijzen wijst - in relatie tot UFA in Nederland - op enkele belangrijke facetten in deze driedaagse excursie. Als UFA met de aangesloten veilingen, IJmuiden, Den Helder, Den Oever, Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat hebben wij onze klant iedere dag iets te bieden. Wij zorgen dat de koper altijd over producten kan beschikken. In Göteborg zagen wij de langoustines-handel. Een mooi product, kwalitatief zeer hoog. Gewild in de Belgische markt. Onze zuiderburen willen die vis vers ontvangen. Alleen nu duurt het nog twee dagen voor het product logistiek in België is gebracht. Het is voor ons meer dan interessant te onderzoeken of wij de huidige logistieke lijn kunnen verkorten.

Tijd is geld

Een opmerking over activiteit in de visafslag in Göteborg. Daar met vijf veilingmeesters. Wij hebben één veilingmeester achter ons systeem. En alles is volledig geautomatiseerd. Zoals zij het aanpakken kost het veel tijd en tijd is geld. Er kunnen ook gemakkelijker fouten worden gemaakt bij de hand registratie. Bij ons met de Pefa clock koopt de koper met één druk op de knop. Alles geadministreerd en geregistreerd. De handel is in Göteborg mede-eigenaar van de veiling. Zij willen het graag houden zoals het nu is. Spreken uit dat de toekomst zeer hoopgevend is. Dat is mooi, maar directie en bestuur zijn anderzijds niet blind voor de ontwikkelingen in de Europese markt.

Verdere stappen

Ik denk dat zij meer gaan letten op efficiency en kostenvoordelen en ook zullen overstappen op een geheel geautomatiseerd systeem. Voor toegang tot de open markt. Hoe gaan we nu verder? In september zullen wij onze Zweedse collega's in Nederland ontmoeten en van gedachten wisselen over ons gehele assortiment. Zeker ook gericht op de markt voor de langoustines. De Belgen en Fransen zijn bijzonder geïnteresseerd in het product. Wij dienen in directe contacten aan te geven wat wij voor hen (logistiek) kunnen toevoegen. Het vereist korte lijnen. Overigens ook Franse en Spaanse kopers kiezen voor genoemd product. Alles in nauw overleg met onze huidige Zweedse partners, Stockholm en Smögen en Deense partners. Vergeet niet dat alle producten uit Zweden en Denemarken logistiek in Noord-Duitsland bij elkaar komen en dat van daaruit de Europese distributie plaatsvindt. Schaalvergroting. Het kan leiden tot winst in logistieke kosten, tijd en kwaliteit van het product.

Concurrentie

Heeft UFA concurrentie? vraag ik. "Ja, zo heeft Urk ook een veilingsysteem. Dat is een goede zaak. Het houdt ons wakker. Beide veilingsystemen hebben de kwaliteit om Nederland als draaischijf voor vis in Europa sterker te maken. Concurrentie houdt je scherp. Wij onderscheiden ons overigens in aanpak", benadrukt Van Nieuwenhuijzen.

Rondvaartboot in haven Smögen.
Rotseilandjes voor de Zweedse Westkust.
De kleinschalige Visafslag in Smögen.
Bezoek aan Nettenmakersbedrijf FF Norden.
Van Nieuwenhuijzen reikt beeldje De Mosselman uit.
Rondleiding op Fisk Auction-afslag Göteborg.
Dozen vol met Noorse garnalen en langoustines.