Afbeelding
Foto:

Energie opwekken met een vlieger

Kitepower bestaat uit een groep onderzoekers van de Technische Universiteit in Delft. Het doel is om met lage kosten stroom op te wekken. Andere voordelen zijn volgens Kitepower dat het systeem kan worden gebruikt in afgelegen gebieden, de vlieger milieuvriendelijk is en visueel minder opvalt dan een windmolen. Voor een vlieger is geen zware fundering nodig en de hoeveelheid materiaal is slechts een tiende dan voor de bouw van een windmolen.

De vliegers zijn indrukwekkend van formaat, de grootste is maar liefst 60 vierkante meter. Ze stijgen tot soms wel 500 meter hoog, daar waait het harder dan net boven het maaiveld. De vlieger is gekoppeld aan een zeecontainer, daarin staat de generator en het besturingssysteem van de vlieger. De vlieger beweegt in een vast patroon en die bewegingsenergie wordt in de container omgezet in elektriciteit.

De kans dat de innovatieve vliegers permanent boven Goeree-Overflakkee zweven lijkt op dit moment niet zo groot. Het bedrijf richt zich vooral op het opwekken van energie op zee en in afgelegen gebieden. Ook defensie is geïnteresseerd. Tijdens militaire missies zijn de soldaten nu afhankelijk van dieselgeneratoren. Een energievlieger die snel kan worden geïnstalleerd en geen brandstof nodig heeft kan daar in de toekomst een eind aan maken.

Afbeelding
DCIM\100MEDIA\DJI_0003.JPG
Afbeelding