Welke buurt of wijk gaat definitief van aardgas af ?

Het doel van de eerst genoemde startnotitie is de warmtetransitie gecontroleerd en transparant te laten verlopen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Allereerst, eenvoudig gesteld, door duiding wanneer welke buurt, welke wijk of welk gebied definitief van het aardgas afgaat. Welke alternatieven er beschikbaar en haalbaar zijn en wat en wanneer deze ingreep moet gebeuren.

Fractie Zwerus vond dat het gestelde verband tussen CO2 uitstoot en de opwarming van de aarde op vage gronden rust. Sprak van klimaatmaoïsme. De andere fracties waren het er over eens dat er iets moet gebeuren. Zij legden soms wat nadruk op wisselende accenten maar hadden veel gelijk gedeelde uitspraken. Zo moet er een goede communicatie worden opgezet voor de bewoners. Het moet betaalbaar zijn en de aanpak dient integraal te worden uitgevoerd. Dat met realiteit, beide benen op de grond blijven. De inhoud van de startnotitie werd, met alleen de stem van Zwerus tegen, overgenomen,

Opdracht

In Nederland is afgesproken dat gemeenten een belangrijke regisserende rol krijgen in de energietransitie, waaronder de transitie naar duurzame warmte. Het Rijk heeft gemeenten opdracht gegeven voor deze aanpak een plan op te stellen. Dat plan heet de Transitievisie Warmte. Uiterlijk in 2021 moet de gemeenteraad dit plan vaststellen. De startnotie benoemt de uitgangspunten die op basis van de opdracht en gesprekken met interne en externe stakeholders zijn bepaald.