Raad geeft extra investeringsbudget voor Beroepscampus Middelharnis

Op basis daarvan blijkt een totaal investeringsbudget nodig voor de bouw, parkeer- en infrastructurele voorzieningen van € 13.985.300,-. Na verschuiving van enkele onderdelen naar Nieuwbouw Noord is voor Nieuwbouw Zuid beschikbaar € 11.887.973,-, zodat een extra investeringsbudget noodzakelijk is van € 2.097.327,-, zo stelde het college de raad voor. Doelstelling is nu een ondertekening van de aannemingsovereenkomst eind van deze maand waarna dan realisatie en ingebruikname Nieuwbouw Zuid uiterlijk eind november 2020 zou kunnen worden ingepland.

Belang

Het leverde een korte maar boeiende discussie op in de raad. Met uiteindelijk een unanieme instemming van alle politici. Zeker er waren zorgen en kritische kanttekeningen. Zo vroeg P.C. Grinwis (SGP) aan de wethouder of met dit document nu alles in beeld is. Heeft de gemeente grip op de gevraagde investering?. Pipping (CU) noemde de argumenten in het document over de overspannen bouwmarkt en de gestegen bouwprijzen steekhoudend. Echter ook dat de contractvorm waarop het project destijds in de markt is gezet gedoemd was te mislukken. Dat is te betreuren en heeft mogelijk animo voor inschrijving negatief beïnvloed. Akkie Krouwel (VKGO) liet het grote belang van een Beroepscampus op het eiland prevaleren boven de hoge kosten.

Schop in de grond

Ellen Nijssen (VVD) was blij dat er nu een aannemer was gevonden. De campus betekent heel veel voor Goeree-Overflakkee. Ondanks de kosten, nu de handtekening er onder, en snel de schop de grond in, stelde zij, Wethouder Feller vertolkte ook zijn blijdschap. Hier is geen sprake van een mislukte aanbesteding. Het ging en gaat er om te kunnen bouwen. Risico's zijn te duiden. De gemeente en de aannemer geloofden in dit realistische ontwerp. Zo kwamen wij er uit. Op basis van wederzijds vertrouwen. De bouw van de Beroepscampus is voor het onderwijs in de gemeente en de regio van groot belang.

Voortraject

De raad voteerde In juli 2017 een investeringsbudget van € 12.430.152,- voor de gemeentelijke investering vmbo Techniek, inclusief de aanleg van 75 parkeerplaatsen en het realiseren van infrastructurele aanpassingen. Uitgegaan werd toen van nieuwbouw op het perceel van Boeter en renovatie van het bestaande schoolgebouw op het aangrenzende perceel. Door de financiële problemen bij Edudelta en de harmonisatie van het groenonderwijs met het overige onderwijs, kon de renovatie geen doorgang vinden.

Andere insteek

Daarom in juli 2018 een krediet aanvrage voor verwerving van en nieuwbouw op het perceel van voormalig Edudelta aan de Langeweg. Dit onder het thema Nieuwbouw Beroepscampus Zuid (voormalig Boeter perceel, RGO Techniek en Albeda College) en Nieuwbouw Beroepscampus Noord (perceel vm. Edudelta Langeweg voor groenonderwijs, RGO, CSG Prins Maurits en zo mogelijk ook andere bij de campus betrokken partijen uit de zorg of het bedrijfsleven.

Indexatie

Nu het allemaal in tijd langer duurt dan oorspronkelijk was ingeschat moet rekening worden gehouden met kostenverhogende indexatie van de bouwkosten heeft men te maken met een overspannen bouwmarkt. Het gevolg hiervan was dat de plaatsgevonden aanbesteding niet tot inschrijvingen leidde en de gemeente vervolgens één op één met Vaessen Algemeen Bouwbedrijf in onderhandeling trad en dat zou met de ondertekening van de aannemingsovereenkomst eind juni kunnen worden afgerond.