Zaterdag tijdelijk veel wind

Afgelopen zondag was pardoes de warmste tweede juni die ooit werd opgetekend door het KNMI in de Bilt. Topmaxima van bijna 33 graden werden gemeten in Oost-Brabant en op de stranden (warme landwind!).

Ook op Flakkee werd dus de tropische waarde van 30 graden net iets overschreden tijdens de zwoele zondagnamiddag. Tot 4 juni bouwde deze maand een temperatuuroverschot op van maar liefst 5,2 graden. Dit soort zeer hoge temperaturen is er niet meer bij de komende periode ofschoon de warmte nabij is. Een groot deel van Europa blijft met hoogzomerse - tot tropische middagtemperaturen te maken krijgen. Ons land ligt uitgerekend in de instabiele overgangszone tussen de koelere oceaanlucht en de landwarmte.

Zo'n overgangsgebied nabij Nederland kenmerkt zich door het regelmatig optreden van buiensituaties. We hebben het gezien de afgelopen 72 uur met regionaal noodweer en veel water in delen van het land. Vooral later op de vrijdag en ook richting zaterdag valt er nog regen van betekenis in Zuidwest-Nederland. Dat is dan wel voorlopig de laatste flinke hoeveelheid regen voorlopig. De droogte is in ieder geval verlicht. De middagtemperaturen fluctueren nogal van dag tot dag. Als er voor een storing uit tijdelijk wat warmere lucht wordt meegenomen, kan het ruim boven de 20 graden worden zoals op deze vrijdag. Komen we dan vervolgens weer achter zo'n storingshaard terecht, geraken we in de koelere lucht waarbij het hooguit 17 graden wordt bij een veelal matige tot krachtige bries uit het koele westen. Zaterdagochtend waait het hard!

Eigenlijk is dit een schoolvoorbeeld van typisch Hollands zomerweer zoals we dat zo vaak beleven in dit land. Pas in de tweede helft van juni zou het weerbeeld voor wat langere tijd stabiel(er) kunnen worden. Een enkel weermodel gelieerd aan het Amerikaanse ncep, gaf zelfs zinderende warmte af rond 13 juni. Langetermijnprognoses gaan nog steeds uit van een uitgesproken warme en vrij droge (hoog)zomer. Zoals gezegd zit en blijft de warmte aanwezig in grote delen van Oost - en Zuid-Europa en kan zo hier komen. De drukgebieden liggen vooralsnog verkeerd. Vlakke depressies blijven zich naar ophouden in de buurt van Nederland de komende tijd en die liggen als het ware ingeklemd tussen hoge druk aan weerszijden. We moeten eigenlijk gaan profiteren van een krachtige uitloper van het Azorenhoog die zich zou moeten kunnen gaan uitstrekken tot over Scandinaviƫ. Op die manier halen we geleidelijk de zomer in huis.