Afbeelding
Foto:

Lichtval: 'De keuze tussen gelukkig willen worden of gelukkig willen maken'

Ook in 'Lichtval' staat de vraag of er vergeving mogelijk is centraal. Na een huwelijk van veertien jaar lijkt de koek op tussen Thijs en Jolanda. Kleinere en grotere botsingen zorgen voor verwijdering en als Thijs vanwege een reorganisatie op zijn werk wordt overgeplaatst van Brabant naar Groningen, maken beiden een ingrijpende keuze. Jolanda blijft met hun drie jonge kinderen in Den Bosch en Thijs vertrekt naar Groningen. De scheiding wordt aangevraagd en een mediator ingeschakeld om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen. In aanloop naar de afspraak met de mediator blikken beiden terug op hun huwelijk. Veel oud zeer komt boven en het is knap om te lezen hoe de schrijfster het begrip en de sympathie van de lezer, die eerst vooral bij Thijs lijkt te liggen, subtiel weet om te buigen naar eveneens erkenning van de gevoelens van Jolanda. Langzaam ontrafelt zich een lange geschiedenis van kleine irritaties die zich opstapelen, onuitgesproken blijven en uiteindelijk leiden tot totale miscommunicatie en onbegrip tussen die twee.

Kleine vossen

In het chalet van het vakantiepark waar Thijs tijdelijk woont, vindt hij een Bijbel en gaat het boek na lange tijd weer open. Op een avond is volgens het leesrooster een tekst uit Hooglied 2 aan de beurt: 'Vang voor ons de vossen, de kleine vossen die de wijngaard te gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien'.
Het lezen van deze tekst zorgt ervoor dat zijn gevoel van slachtoffer zijn in deze situatie kantelt. Hij schrijft een schuldbelijdenis aan Jolanda: 'Toen ik in het begin nadacht over de grote vraag waar het in ons huwelijk was misgegaan, zocht ik naar grote antwoorden, grote gebeurtenissen. Maar ik zocht verkeerd. Het waren die kleine dingen die ons huwelijke te gronde hebben gericht. Kleine voorvallen. Kleine misverstanden. Kleine irritaties. Kleine ruzies. Kleine vossen. En niemand die ze ving. En voor Jolanda ligt er de indringende uitspraak van haar moeder, die ooit in dezelfde omstandigheden verkeerde als haar dochter: "Je staat voor dezelfde keuze als ik toen stond. De keuze tussen gelukkig willen worden of gelukkig willen maken." Is er nog vergeving en een nieuw begin mogelijk?

Meer informatie over Marianne Grandia en haar werk: mariannegrandia.nl en stichtingsela.nl.