Afbeelding
Foto:

Verbonden...

Waarom?

Omdat het verbond een ongelooflijk belangrijk thema in de Bijbel en in de gereformeerde traditie is. Helaas wordt dit niet altijd beseft en dat is ook reden dat dr. Klaassen dit boek schreef, want in de loop van de jaren heeft hij steeds meer inzicht gekregen in het belang van dit thema voor het verstaan van de Bijbel, het werk van de Heere Jezus en het persoonlijke geloofsleven.
Nog een paar citaten uit het Woord vooraf:
a. Het verbond is als een rode draad die van Genesis tot Openbaring door de Bijbel loopt. Je kunt het vergelijken met lijm: je ziet lijm niet zitten, maar ondertussen verbind lijm verschillende delen die anders uit elkaar zouden vallen. Zo is het ook met Gods verbond. Zonder dat je het altijd ziet, is het overal in de Bijbel aanwezig en verbindt het verschillende delen van de Schrift met elkaar. Het verbond geeft inzicht in de ontwikkeling van de heilsgeschiedenis die de Bijbel beschrijft en geeft er eenheid aan…
b. Het verbond is ook de lens waardoor we de Persoon en het werk van de Heere Jezus dienen te bekijken. Hij is gegeven tot een 'Verbond voor het volk' (Jes. 49:8). Alle verbonden die in dit boek aan de orde komen, wijzen heen en roepen om Hem. Hij is Degene Die in onze plaats het verbond vervult. Daarom is Christus het kloppende hart van het verbond. Zijn komen naar deze wereld, Zijn gehoorzaamheid, Zijn verlossingswerk – het vloeit allemaal voort uit het verbond.
c. Het verbond is ook van groot belang voor het geloofsleven. God handelt verbondsgewijs met mensen. Roeping, wedergeboorte, geloof, vergeving en vernieuwing: het zijn allemaal zegeningen van het verbond die de gelovige dankzij Christus ontvangt. Het verbond – aldus de bekende Bijbeluitlegger Matthew Henry – is het kanaal waardoor we deel krijgen aan de genade die in Jezus Christus is. De afbeelding op de voorkant van dit boek laat dit duidelijk zien: het verbond is de bedding waarlangs de stroom van Gods genade zich voortbeweegt door de geschiedenis en levens van zondaren bereikt.
Deze inzet van dit boek nodigt gelijk uit om verder te lezen, zo helder wordt e.e.a. voor ogen geschilderd. De verschillende verbonden in Gods Woord worden behandeld: verbond der verlossing, het verbond met Adam, Noach, Abraham, Israël en het nieuwe verbond dat zijn vervulling vindt in de Heere Jezus. Met de komst van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde komt het verbond tot voltooiing. Verder gaat dr. Klaassen in op het volk van het verbond, het leven uit het verbond en de tekenen van het verbond. Naast de Schrift put de schrijver uit de rijke gereformeerde traditie, want ook daarin neemt het verbond een centrale plaats in.

Werkverbond en genadeverbond

De auteur volgt in zijn waardevol boek de tweeslag van werk- en genadeverbond: in de Schrift draait het om twee verbonden: het werkverbond, gesloten met Adam en door hem verbroken, en het genadeverbond (waar al de overige verbonden een gestalte van zijn of er dienstbaar aan zijn). Omdat dr. Klaassen voor de lijn van dit boek de bespreking van het verbond der verlossing als apart verbond of de keerzijde van het genadeverbond is, laat hij deze discussie liggen.
Dit boek is ontstaan, gegroeid uit een prekenserie die hij gehouden heeft in de Hervormde Gemeente van Arnemuiden, over het verbond. Hij heeft bewust technisch taalgebruik vermeden. Wilt u toch een meer theologische onderbouwing van het hier gebodene, dan is dat mogelijk. Aan het eind van zijn woord vooraf verwijst hij naar zijn studie: De HEERE onze gerechtigheid. Rechtvaardiging en verbond in heilshistorisch perspectief, waarin een en ander is onderbouwt. Achterin in dit boek is ook een literatuurlijst opgenomen, die de geïnteresseerde lezer verder kan helpen.
Het boek over het verbond kan in brede kring gebruikt worden: ambtsdragers en gemeenteleden kunnen zo meer inzicht krijgen in de thematiek van het verbond.
Allereerst voor persoonlijk gebruik, maar ook voor Bijbel- of studiekringen, daarom zijn aan het eind van elk hoofdstuk vragen en stellingen opgenomen om over het onderwerp in gesprek te gaan.
Evenals de schrijver, dr. Klaassen, wil ik de hartelijke wens uitspreken dat de bestudering van dit boekje mag leiden tot een hernieuwde waardering van Gods verbond en verwondering over de genade die hierin schittert.
Meer dan hartelijk aanbevolen!