Afbeelding
Foto:

Van Doolhof naar Realiteit

In Nederland beslissen gemeentes over de naamgeving van nieuwe straten. En dat levert soms opmerkelijke resultaten op. In Zeeland is er een Eendekotsweg, om viezigheid te vermijden is het misschien beter om die straat links te laten liggen. In Dordrecht moet een eend in het verleden een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, want daar is de Lastige Eendstraat.

Almere is razendsnel gegroeid en daarom moesten er veel straatnamen worden opgelepeld en dan kom je logischerwijs al snel op Blauwe pan en Oranje pan. Dat is de Realiteit, wat trouwens ook een straatnaam is in Almere. Sommige nieuwbouwwijken zijn echt een Doolhof, dus in meerdere plaatsen zijn er straten met die naam. Hoopvol voor nieuwe bezoekers van de wijk.

In Den Haag is er een straat die Mallemolen heet, er zijn ongetwijfeld ook wel wat eilanders die deze straatnaam zouden waarderen. Regelmatig laait er weer ergens een discussie op over nieuwe straatnamen. Nu moet je natuurlijk niet van elk Hanengeschraai van je stuk raken, Hanengeschraai is ook een steeg in Utrecht. Maar de discussies zijn soms als een Gebed zonder End, wat dan weer een straat is in Amsterdam. In Belgiƫ hebben ze een goede oplossing om aan alle discussie een eind te maken. In Gent hebben ze de Zonder-Naamstraat.