Afbeelding
Foto:

Zelfbewustzijn Goeree-Overflakkee groeit

Het eiland heeft veel pluspunten, maar het leek lang alsof alleen de nieuwkomers daar oog voor hadden. De laatste jaren lijkt het bewustzijn en de trots ook onder de geboren eilanders te groeien. Denk bijvoorbeeld aan de mannen en vrouwen van Trots op Flakkee, die zich vrijwillig inzetten om al het moois van het eiland onder de aandacht te brengen. Door dagelijks online een foto te delen en een paar keer per jaar een gratis glossy te maken.

De gemeente heeft al snel na de fusie werk gemaakt van het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee. Bijvoorbeeld door een 'flashmob' in de Rotterdamse koopgoot, een stand op de vakantiebeurs en het maken van merchandise. Er zijn allerlei producten met het logo van 'Mijn eiland Goeree-Overflakkee'. Van een koffiemok tot een frisbee en van teenslippers tot een rompertje. Slim, want iedere koper wordt automatisch ambassadeur van het eiland.

Goeree-Overflakkee is nog geen Friesland, waar overal de Friese vlaggen wapperen, bewoners op Friese klompen door het land reizen en het Fries als officiƫle taal terugkomt op alle verkeersborden. Maar in vergelijking met pakweg vijf jaar geleden is er veel veranderd. Het is steeds minder vaak nodig om aan overkanters uit te leggen waar Goeree-Overflakkee ligt.