Zomers juniweekend

Mei 2019 zal uiteindelijk 2 graden te koud eindigen in de boeken. De meimaand die tegen de tiende nog zo'n ruime 5 graden te koud was, heeft dit temperatuurtekort natuurlijk deels gecompenseerd, maar erg vlot ging het niet. De meikoude bleef nogal stroperig en met name hardnekkig hangen boven de Benelux.

Dit betekent dat in een recordreeks (14) van voortdurend te warme maanden er eindelijk eens een maand niet boven de gangbare temperatuurnorm is uitgekomen. Of juni ook fris wordt op Flakkee is de vraag.
De komende dagen blijft het eerst nog vrij bewolkt met tot en met vrijdag nog een kleine regenkans. Het weekend belooft prima weer op te leveren met een rappe stijging van de temperatuur richting 25 graden.
De wind komt dan uit een vrij zuidelijke richting onder invloed van een zich verplaatsende hoge drukcel.
De zon schijnt dan ook volop aan zee zodat we best van een zomers juniweekend mogen spreken.
Wat er daarna gebeurt is uiteraard enigszins onzeker. In grote lijnen blijft de temperatuur wel op niveau, maar het is altijd de vraag wat de neerslag gaat doen met toenemende temperatuurverschillen boven Europa. We zien bijvoorbeeld voor maandag 3 juni alweer een regengebiedje schampen vanwege een kleine depressie nabij Schotland die doorschuift. We komen terecht in een enigszins doorstroomde zuidwestcirculatie waarbij er ook regelmatig genoeg ruimte zal zijn voor het bekende Azorenhoog met haar uitlopers naar West-Europa. In grote lijnen blijft het weerbeeld dus redelijk tot goed in de eerste fase van juni met de o zo bekende afwisseling van mooiere - en minder mooie zomerdagen. De echte schroeihitte lijkt niet aan de orde nog voor Nederland. Langetermijnprognoses van onder andere het Europese weermodel zinspelen ook nog niet op een langdurige, zeer warme zomerfase. Oost-Europa krijgt wel te maken met de eerste warmtegolf richting Pinksteren aldus het Amerikaanse weermodel.
De bijna voorbije maand mei is met name in Zuidwest-Nederland vrij droog geweest. Landelijk was het ook minder droog met soms tot zowat 80 millimeter neerslag in Gelderland. Bij Zandvoort in Noord-Holland viel evenwel maar 20 millimeter.