Poging via kort geding voor uitstel pulsverbod

Negentien vissers (uit groep 3), waaronder ook een zestal vissers uit Zeeland, vragen in een kort geding de rechter om uitstel van het verbod op de pulsvisserij.

Door Jaap Ruizeveld

Zij behoren tot de groep vissers die op 1 juni als eerste moet stoppen. Zij worden ondersteund door VisNed, belangenbehartiger van de Nederlandse kottervissers. Het kort geding dient waarschijnlijk volgende week. Eerder was vanwege Hemelvaartsdag niet mogelijk.

Geen ruimte

Zoals eerder gemeld, had VisNed gevraagd aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om ook het verbod niet op 1 juni in te laten gaan, maar op 1 juli, bij het in werking treden van de regeling. De minister wijst het verzoek echter af, zo heeft de directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied namens haar deze week laten weten. Hoe zeer ze het verbod op de pulsvisserij ook betreurt, ze ziet geen ruimte om de puls-toestemmingen te verlengen tot na 1 juni.

Levertijden

Voor de vissers is elke week dat ze langer mogen pulsen meegenomen. Vissen met de pulskor kost elke week veel minder gasolie dan vissen met de traditionele boomkor met zware wekkerkettingen om platvis van de bodem op te schrikken. Een aantal vissers kan nu volgende week helemaal niet aan het werk. Door de lange levertijd op materialen, kunnen veel vissers niet op tijd omschakelen van de pulsvisserij naar andere methoden. Vandaar de inzet via een kort geding.